До краја године још неколико исплата у оквиру подршке грађанима

Прве наредне паре од државе у оквиру пакета подршке грађанима, треба очекивати у септембру. Држава ће новац исплаћивати и у новембру и децембру, а већ сада се зна и ко ће, и колику помоћ добијати и у првим месецима наредне године.

Пензионери, практично, могу да рачунају на укупно 5 повећања. До краја године треба да рачунају на три исплате од укупно 100 евра. Од 20. до 22. септембра биће им бити исплаћено по 50 евра помоћи.

Другу уплату од 30 евра треба да очекују у новембру, када ће овај износ добити и остали пунолетни грађани. Трећа и последња уплата у овој години, од 20 евра, пензионерима следује у децембру. За овај новац они неће морати да се пријављују што је и раније био случај.

У следећој години пензионере чекају још два повећања. Прво је линеарно од око пет одсто и оно заправо значи повећање свих пензија за толики износ од јануара 2022. године. То би на просечну пензију од око 29.300 динара износило 1.465. динара.

Другу траншу помоћи за наредну годину треба да очекују крајем фебруара, најкасније до почетка марта. Тада ће сваком пензионеру бити исплаћено по 20.000 динара и реч је о једнократној новчаној подршци.

Грађани: 30 плус 20 евра

Прва уплата на коју имају право сви пунолетни грађани, стиже у новембру.

Тада доспева 30 евра помоћи и то је други део помоћи који је најављен још почетком године. За овај износ пријава је била у мају с обзиром на то да је реч о другом делу подршке која је укупно износила 60 евра.

У децембру, за све пунолетне, следи и нова подршка од 20 евра. Детаљи за ову исплату, услове и начин пријаве, биће накнадно саопштени.

Kалендар исплата

Од 20. до 22. септембра: 50 евра помоћи пензионерима

Средина новембра: Других 30 евра помоћи пунолетним грађанима, укључујући и пензионере

Децембар: Последњих 20 евра свим грађанима, укључујући и пензионере

Јануар 2022. Линеарни раст пензија од пет одсто

Јануар 2022. Повећање плата у јавном сектору

Kрај фебруара/почетак марта 2022. 20.000 динара пензионерима

Радници: 3.000 на најмање плате

Преговори о повећању најмањих зарада у Србији коју прима око 350.000 људи почели су прекјуче. Kако је најављено, Влада ће ићи на повећање минималца на 35.012 динара, што би био раст за око 3.000 динара у односу на актуелну минималну зараду.

Послодавци имају три предлога: 35.000 динара, 40.000 динара и 43.000 динара. Kоначну одлуку, уколико не буде договора између представника владе, синдиката и послодаваца, доноси Влада.

Претходно је најављен и раст плата у јавном сектору. Kонкретна одлука о повишицама по секторима раније је била доношена током новембра, а раст плата је ступао на снагу у јануару.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије