До краја фебруара нова столарија у 4.000 домаћинстава

Prozor

Око 2.000 домаћинстава у Србији је кроз спровођење мера енергетске ефикасности добило нове прозоре и врата, а до краја фебруара би требало да се замени столарија у још 4.000 кућа и станова широм Србије, рекао је државни секретар министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић.

Каже, да ће се са тим пројектом наставити и у овој години и навео да су за замену столарије и уградњу соларних панела у плану два јавна позива, од којих ће први бити у фебруару, а други половином године.

Лакићевић је нагласио да је министарство за мере енергетске ефикасности ове године обезбедило вишеструко већа средства него лани, како би се спровели пројекти у што више локалних самоуправа.

Објаснио је да су ове мере донете као резултат новог Закона о енергетској ефикасности, који је прошле године не Министарства рударства и енергетике на челу са Зораном Михајловић.

Додао је да је први расписани јавни позив за замену столарије при крају и да ће на основу њега укупно 6.000 домаћинстава имати замењену столарију.

“До сада је замењена столарија на око 2.000 кућа, а у оквиру тог пројекта мењани су прозори и врата, термичка изолација и постављање колектора на кровове кућа уз соларне панеле, што доприноси систему топле воде”, навео је државни секретар и додао да ће у овиру овог пројекта бити реновирано око 4.000 објеката до краја фебруара.

Поред тога, подсећа Лакићевић, крајем прошле године расписан је јавни позив за соларне панеле.

Панели још нигде нису постављени, али су потписани уговори за уградњу са 37 јединица локалне самоуправе.

Говорећи о субвенционисању ових пројеката, он је рекао да и за уградњу соларних панела и за замену столарије држава помаже финансирајући 50 одсто средстава, док преостали износ плаћају грађани.

Додао је и да је од 50 одсто које је намењено за субвенцију, 25 одсто обезбеђује ресорно министарство, а 25 јединица локалне самоуправе.

Према његовим речима, уградња соларних панела за просечно домаћинство кошта око 3.000 евра, а грађани треба да издвоје 1.500 евра што, како је рекао, није мали износ.

С тога је, казао је Лакићевић Тањугу, министарство имало у виду да обезбеди грађанима могућност да подигну кредит.

Када је реч о замени столарије у оквиру јавног позива расписаног у 2021. години, Лакићевић је рекао да се за нове прозоре и врата пријавило 67 локалних самоуправа.

Навео је да су радови потпуно завршни у шест јединица локалних самоуправа, а то су Ириг, Ћићевац, Сента, Бачки Петровац, Владимировци и Кикинда. У осталим општинама су радови у току.

Лакићевић је истакао да радови најспорије теку у Београду и додао да се општина Палилула недавно пријавила на јавни конкурс који траје до краја јануара. Позвао је све грађане Палилуле да конкуришу за замену столарије.

Казао је да је план да се ове године вишеструко увећа број домаћинстава у којима ће се мењати столарија, како би се потрошња енергије свела на минимум.

“Ако смањујемо потрошњу, смањује се и потреба за производњом нове енергије, новим трошковима, али смањује се и загађење животне средине”, поручио је Лакићевић.

Он је казао и да су ове мере препознате и у свим законима ЕУ, те истакао да је Закон о енергетској ефикасности у Србији усклађен са директивама ЕУ по питању уштеда које је потребно остварити у сваком домаћинству.

Што се тиче буџета, он је рекао да се министарство трудило да обезбеди што више средстава и навео да је део средстава за мере енергетске ефикасности обезбеђен из буџета Србије и да је пет пута већи него прошле године.

Према његовим речима, кроз Закон о енергетској ефикасности, формирана је Управу за енергетску ефикасност, чији је основни задатак да привуче додатна средства како из буџета, тако и од међународних финансијских институција, које подржавају овакве пројекте.

“У процесу смо да од Светске банке обезбедимо зајам који ће дофинансирати средства из буџета, тако да ћемо десет пута више кућа обновити ове године него лани”, објаснио је Лакићевић.

Оценио је да је министарство у сарадњи са владом доста урадило за енергетску санацију, али да је то још увек недовољно.

Поручио је да су потребе улагања у мере енергетске ефикасности за куће и станове толике, да би сваке године у наредних пет година морало да се уложи по 700 милиона евра, како би се достигао ниво уштеда који је потребан у Србији.

Упитан да објасни процедуру пријаве за пројекте енергетске санације, Лакићевић је рекао да су све информације доступне грађанима на веб страницама локалних самоуправа.

Каже да су два основна услова да се конкурише за замену столарије и то да стан или кућа у којој се мењају прозори и врата буде у власништву лица које се пријављује, а други је да неко у објекту живи.

Следећи корак је, додаје Лакићевић, бирање фирме за уградњу столарије и која власнику стана издаје предрачун, потребан приликом предаје пријаве на јавни позив.

Што се тиче реализације пројеката у сиромашним локалним самоуправама, државни секретар Лакићевић је рекао да је план да се у оквиру субвенција повећа део који даје општина и министарство, како би се што више олакшало грађанима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs