До сада усвојено 20 захтева за лечење малолетне деце

dzuver

Увидевши потребу, општина Кула и председник општине Дамјан Миљанић, су већ почетком ове године у буџету предвидели 2.000.000,00 динара за помоћ у лечењу малолетне деце, чији трошкови лечења превазилазе могућности Републичког фонда за здравствено осигурање. У фебруару ове године је формирана Комисија за доделу средстава за лечење малолетне деце, а председник Комисије, Милинко Джувер, каже да су грађани крајем протекле године за неколико тешко болесне деце почели да прикупљају новац путем фондације.

„Грађани и привредници општине Кула су у том моменту показали велику солидарност и прикупили више милиона динара. Увидевши потребу оваквог начина финансирања и помоћи у лечењу малолетне деце општина Кула је формирала Комисију и издвојила средства за ове намене. Јако је важно напоменути да је Комисија формирана од представника из невладиног сектора и државних институција и да су на тај начин удружене снаге што се одражава на квалитетнији рад комисије. До данашњег дана усвојено је 20 захтева и исплаћено је 1.236.928 динара, а 80% тих захтева је решено тако што је исплаћена максимална законска сума од 70.788,00 динара по захтеву. Имамо сазнања да ће бити још поднетих захтева, а овом приликом бих апеловао на све родитеље који имају болесно дете и издвајају новац за лечење и преко онога што покрива РФЗО, да поднесу захтев у Центру за социјални рад у Кули“, рекао је Джувер.

Услови су дефинисани Правилником о финансијској подршци за лечење малолетне деце са пребивалиштем на територији општине Кула, а подразумевају: држављанство РС за дете и бар једног родитеља, пребивалиште на теритотији општине Кула за родитеља и дете најмање годину дана пре подношења захтева, да дете има мање од 18 година старости, и наравно докази који потрвђују да трошкове лечења не покрива у потпуности републички фонд за здравствено осигурање.

„Изразио бих велико задовољство што се локална самоуправа прикључила хуманитарним акцијама које су покренули грађани наше општине, и кроз издвајање овог новца, али и кроз подршку која је пружена различитим хуманитарним акцијама које су се одржале у протеклих годину дана. Поред општинске управе допринос су дали и Туристичка организација, комунална предузећа са својом логистиком и месне заједнице наших места“, изјавио је Джувер председник Комисије за доделу средстава за лечење малолетне деце.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs