До сада усвојено 20 захтева за лечење малолетне деце

dzuver

Увидевши потребу, општина Кула и председник општине Дамјан Миљанић, су већ почетком ове године у буџету предвидели 2.000.000,00 динара за помоћ у лечењу малолетне деце, чији трошкови лечења превазилазе могућности Републичког фонда за здравствено осигурање. У фебруару ове године је формирана Комисија за доделу средстава за лечење малолетне деце, а председник Комисије, Милинко Джувер, каже да су грађани крајем протекле године за неколико тешко болесне деце почели да прикупљају новац путем фондације.

„Грађани и привредници општине Кула су у том моменту показали велику солидарност и прикупили више милиона динара. Увидевши потребу оваквог начина финансирања и помоћи у лечењу малолетне деце општина Кула је формирала Комисију и издвојила средства за ове намене. Јако је важно напоменути да је Комисија формирана од представника из невладиног сектора и државних институција и да су на тај начин удружене снаге што се одражава на квалитетнији рад комисије. До данашњег дана усвојено је 20 захтева и исплаћено је 1.236.928 динара, а 80% тих захтева је решено тако што је исплаћена максимална законска сума од 70.788,00 динара по захтеву. Имамо сазнања да ће бити још поднетих захтева, а овом приликом бих апеловао на све родитеље који имају болесно дете и издвајају новац за лечење и преко онога што покрива РФЗО, да поднесу захтев у Центру за социјални рад у Кули“, рекао је Джувер.

Услови су дефинисани Правилником о финансијској подршци за лечење малолетне деце са пребивалиштем на територији општине Кула, а подразумевају: држављанство РС за дете и бар једног родитеља, пребивалиште на теритотији општине Кула за родитеља и дете најмање годину дана пре подношења захтева, да дете има мање од 18 година старости, и наравно докази који потрвђују да трошкове лечења не покрива у потпуности републички фонд за здравствено осигурање.

„Изразио бих велико задовољство што се локална самоуправа прикључила хуманитарним акцијама које су покренули грађани наше општине, и кроз издвајање овог новца, али и кроз подршку која је пружена различитим хуманитарним акцијама које су се одржале у протеклих годину дана. Поред општинске управе допринос су дали и Туристичка организација, комунална предузећа са својом логистиком и месне заједнице наших места“, изјавио је Джувер председник Комисије за доделу средстава за лечење малолетне деце.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије