Држава издваја више новца за замену столарије: Локалне самоуправе добиле још један рок за пријаву, познати нови детаљи

Kонкурси за компаније, које ће изводити радове уградње нове столарије и нових ложишта, као и уградње соларних колектора и санације фасада, јуче су расписани на нивоу локалних самоуправа, а након тога следе конкурси за грађане. Потписивање првих уговора са домаћинствима се очекује већ следећег месеца.

Према последњим најавама, у те сврхе биће расписано још два конкурса, али је додата и једна новост.

Ресорна министарка је у четвртак током посете Метовници код Бора изјавила да ће у случају замене столарије, уградње колектора и реновирања фасада бити поновљен јавни позив за локалне самоуправе и да би се према садашњим плановима то требало да се деси у децембру. У преводу то, значи више пара за грађане.

Она је том приликом саопштила и једну новост у целокупном пројекту повећања енергетске ефикасности тј. обелоданила је да ће крајем августа, а најкасније почетком септембра, министарство расписати и конкурс за субвенционисање постављања соларних панела у домаћинствима. Овај конкурс ће се као и у случају столарије, одвијати преко локалних самоуправа.

  • Ово је велики национални пројекат који ће трајати неколико година. Следеће године ћемо дати преко 100 милиона евра за замену столарије. Биће још јавних позива, да сви они који нису могли у претходних 10, 20 и више година да изолују куће, зграде, станове сада моћи то да ураде, рекла је министарка, преносе медији.

Она је додала и да ће следећег марта бити расписан јавни позив за 2022. годину.

Више пара него што се најављивало

Иако је иницјално за овогодишњи пројекат издвојено 54 милиона динара, Министарство енергетике издвојиће 224 милиона динара за пројекте санације столарије у домаћинствима, док су локалне самоуправе определиле још око 235 милиона динара.

Највише новца из сопственог буџета, по 10 милиона динара определили су Београд, Ниш, Мајданпек, Рашка, Зрењанин, Ваљево, Стара Пазова, Смедеревска Паланка, а толико је већина и добила од ресорног Минстарства.

На конкурс Министарства енергетике се пријавило 88 локалних самоуправа, али неки су одбијени јер нису доставили комплетну документацију или нису имали довољно расположивих средстава за учешће у пројекту.

Око 2 милиона грађана без субвенције

Грађани, чији стамбени објекти нису легално саграђени или накнадно озакоњени неће моћи да добију државне субвенције за замену столарије, фасадне изолације или неефикасних котлова за грејање. Према званичним подацима у Србији сада има скоро 2 милиона нелегализованих објеката.

На ову помоћ неће моћи да рачунају ни становници који нису платили порез на имовину и рачуне за комуналне услуге, па су процене да би број људи који неће моћи да остври право на државне субвенције и већи од 2 милиона.

Субвенције и за соларне панеле

У досадашњим саопштењима министарства, као и у конкурсима није било речи о соларним панелима. У правилнику о субвенцијама за замену столарије и реновирање фасаде, стајала и могућност уградње соларних колектора, који служе за загревање воде, не за стварање електричне енергије, што је случај са панелима.

Ипак, изгледа да је министарство променило досадашњу одлуку, и да ће се панели субвенционисати, и то ускоро.

  • Што се тиче соларних панела, то је први пут да смо направили услов за тако нешто у закону. Оно што је важно за соларне панеле – смањили смо процедуре постављања панела и њиховог везивања на мрежу, рекла је ресорна министарка.

Према Закону о коришћењу обновљивих извора енергије процедура уградње и коришћења панела је олакшана и захтева свега 4. корака: прикупљање техничке документације, решење о одобрењу извођења радова, уградња панела, закључивање уговора са оператором.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије