Држава поклања 200.000 сеоских кућа

Министар за бригу о селу, Милан Kркобабић, изјавио је да ће 28. јуна, на Видовдан, бити расписан конкурс за доделу сеоских кућа младим брачним паровима и навео да ће држава за откуп кућа давати и до 1.2 милиона динара.

Министар Милан Kркобабић је рекао да у Србији има око 200.000 напуштених сеоских кућа са окућницом које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу.

  • Влада треба да усвоји програм о додели средстава, а очекујем да јавни позив буде на Видовдан, биће то лепа симболика. Желимо да нам људи са Kосова и Метохије, из јужне Србије, Медвеђе, Црне Траве, не одлазе за Београд и даље, него да тај пут иде у обрнутом смеру, да покушамо да их задржимо, рекао је Kркобабић за ТВ Пинк.

Министар је открио да је велико интересовање за откуп сеоских кућа, као и да је једини услов да брачни парови имају до 45 година. Kркобабић је рекао да очекује да се пријаве пољопривредници који живе у заједничким домаћинствима и желе да се осамостале, али и млади људи који са породицама живе као подстанари у околини великих градова живе као подстанари и који не могу да реше стамбено питање банкарским кредитима.

  • Желимо да куће добију они који заиста желе да живе у њима. Нека се пољопривредници распитају има ли празних кућа у њиховом крају, а локалне самоуправе треба да изврше процену, објаснио је Kркобабић.

Поновио је да је инвестициони план Србија 2020.-2025. неопходан за опстанак села у Србији и да би без тог плана напори Одбора за село, САНУ и Министарства за бригу о селу остали неиспуњени.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије