Држава чланица ЕУ назвала чланство Турске незамисливим: Предложила да Брисел одустане од процеса

Turska

Аустријски канцелар Карл Нехамер позвао је ЕУ да призна да Турска нема шансе да икада постане чланица блока. Он је нагласио потребу да се прекине стагнирајући процес придруживања, сугеришући да Брисел треба да истражи алтернативне путеве за продубљивање односа са Анкаром.

У интервјуу за немачки лист „Дие Wелт“ који је објављен у уторак, Нехамер је рекао: „Ми смо за даље приближавање Анкаре и Брисела, али пуноправно чланство Турске у ЕУ за нас није замисливо“.

– Важно је да се поштено односимо једни према другима, а то значи и да се формално окончају годинама замрзнути приступни преговори и да се развије нови концепт суседске сарадње – појаснио је шеф владе. Аустријски канцелар је истакао да Анкара остаје суштински партнер ЕУ.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархељијем прошле среде, турски министар иностраних послова Хакан Фидан позвао је на убрзање процеса придруживања.

– Без Турске Европска унија не може бити заиста глобални актер – упозорио је тада дипломата.

У јулу је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок предвидела да је мало вероватно да ће се Турска ускоро придружити Европској унији. Министарка је рекла да је процес приступања „у дубокој замрзнутости“ због очигледног неуспеха Анкаре да испуни „важне критеријуме који су од суштинског значаја за ове разговоре“. Она је навела владавину права и људска права као питања која спречавају напредак земље.

Бербок је додала да Брисел треба да заснива своје односе са Турском на „стратешком приступу који је окренут будућности“.

Њену оцену је истог месеца поновио и портпарол Европске комисије Петер Стано. Он је за руски лист „Известија“ рекао да „процес придруживања ЕУ траје годинама, а не сатима“, напомињући да блок за сада не планира да Анкари додели статус безвизног режима.

Ови коментари су уследили након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган повезао деблокаду кандидатуре Шведске за НАТО са напретком у приступању његове земље ЕУ.

– Турска чека пред вратима Европске уније већ више од 50 година, а скоро све земље чланице НАТО-а су сада чланице Европске уније – рекао је тада.

Анкара је поднела захтев за чланство у ЕУ 1987. године, а статус кандидата је добила 12 година касније. Преговори о приступању који су започели 2005. практично су замрзнути од 2016. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs