Другачији назив у позивницама за вечеру у оквиру самита Г20: Зашто неки званичници желе да се Индија зове „Бхарат“

Bahrat

Влада индијског премијера Нарендре Модија заменила је назив „Индија“ санскритском речју „Бхарат“ у позивницама за вечеру које су послате гостима за овонедељни самит Г20. Овај потез, одражава напоре Модијеве хиндуистичке националистичке партије да елиминише оно што види као „имена из колонијалне ере“.

Индијска председница Друпади Мурму се у позиву упућеном учесницима Г20 помиње као „председница Бхарата“ уместо „председница Индије“. Нација са више од 1,4 милијарде људи званично је позната под два имена, Индија и Бхарат, али се прво најчешће користи, како у земљи тако и у иностранству.

Бхарат је древна санскритска реч за коју многи историчари верују да потиче из раних хиндуистичких текстова, а означава исто што и реч „Индија“, преноси АП.

Промену у номенклатури подржавају званичници Модијеве партије. Они тврде да су назив „Индија“ увели британски колонијалисти и да је то „симбол ропства“. Британци су владали Индијом око 200 година, све док земља није стекла независност 1947.

„Још један ударац ропском менталитету“, рекао је највиши изабрани званичник државе Утараканд Пушкар, Синг Дами, на Твитеру. Дами, који је лидер Модијеве владајуће странке, објавио је позив на вечеру упућен гостима Г20 у својој објави.

Модијева странка дуго је покушавала да избрише имена везана за индијску колонијалну прошлост.

Године 2015, чувени пут Аурангзеб у Њу Делхију, назван по могулском краљу, промењен је у „Пут др Абдула Калама“ након протеста лидера Модијеве странке. Прошле године, влада је такође преименовала авенију из колонијалне ере у срцу Њу Делхија која се користи за церемонијалне војне параде.

Међутим, опозиционе партије у земљи критикују овај потез.

„Иако нема уставних препрека да се Индија назове ‘Бхарат’, што је једно од два званична имена земље, надам се да влада неће бити толико будаласта да потпуно одбаци назив ‘Индија’, који има непроцењиву вредност бренда изграђеног током векова“, написао је на Твитеру опозициони посланик Шаши Тарур.

Он је додао да би Индијци „требало да наставе да користе обе речи уместо да одустану од права на име које одише историјом, и које је признато широм света“.

Спорови око „Индије“ против „Бхарата“ су добили на пажњи откако су опозиционе странке у јулу најавиле нови савез, назван „ИНДИЈА“, који би требало да збаци Модија и победи његову странку уочи националних избора 2024. године. Акроним је скраћеница за „Индијски национални савез за развојну инклузију“ (eng. „Indian National Developmental Inclusive Alliance“).

Од тада, неки званичници Модијеве странке захтевали су да се земља зове Бхарат уместо Индија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs