Друга проба државне матуре у Оџацима

Test

Од понедељка, 5. априла, почело је друго по реду пилотирање државне матуре и то решавањем теста из матерњег језика. Пробна матура у Гимназији и економској школи „Јован Јовановић Змај” у Оџацима, која је учествовала и у првом пилотирању, пролази успешно. Пилотира се само обавезни део државне матуре у оквиру кога ученици полажу три испита, а обавезни су српски језик и математика.

Директорка школе Марија Матовић наводи да ће економисти још полагати стручно-теоријски тест, односно тест који се тиче економске групе предмета, стручних предмета, а гимназијалци су имали право да бирају неки од предмета са листе општеобразовних предмета, који ће полагати као трећи тест. Углавном су се определили за енглески, руски, географију, биологију и хемију,

Сваки тест има до 40 задатака, који су распоређени на три нивоа постигнућа – основном, средњем и напредном, а ђаци имају довољно времена за решавање задатака. Циљ пробе државне матуре је провера квалитета испитних задатака и тестова, као и процедура прописаних за организацију испита.

Директорка каже да је ученицима ово добра прилика да без стреса и панике провере своје знање, али и да је ово и добра припрема за предстојеће пријемне испите за упис на факултете, док ће школа још једном проћи кроз целу процедуру организовања полагања.

Ученици су у уторак полагали математику, у среду су гимназијалци полагали тест из предмета који су изабрали са листе општеобразовних наставних предмета, а у петак ученици стручних школа да полажу стручно-теоријски тест.

Са резултатима другог пилотирања државне матуре ученици ће бити упознати до 19. априла. Министарство просвете је упутило препоруку школама да наставници могу да упишу оцену у дневник ученицима који остваре добре резултате на тесту, док се лоши резултати неће евидентирати.

Праву државну матуру први пут ће полагати 2024. године садашњи ученици другог разреда четворогодишњих средњих школа. До тада ће у школама бити организована још два пилотирања државне матуре.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs