Други круг парламентарних избора у Француској

francuska

У Француској се одржава други круг парламентарних избора, у који коалиција председника државе Емануела Макрона и лидера левице Жан-Лика Меланшона улазе са готово истим бројем гласова освојених у првом кругу.

Водеће агенције за испитивање јавног мњења наводе да није извесно да ће Макронова коалиција Заједно обезбедити већину од 289 посланика, што би довело до кохабитације и председнику државе у великој мери отежало спровођење најављених реформи.

На претходним изборима владајућа коалиција је имала убедљиву већину од 350 посланика, али сада то неће бити случај: према пројекцијама, могла би да има између 255 и 295 места у парламенту.

Меланшону се предвиђа између 150 и 200 посланика, што је огроман скок у односу на претходне изборе, док би Национално окупљање Марин ле Пен у будућем сазиву могло да има између 55 и 75 мандата.

Први круг избора обележила је рекордно мала излазност од само 47,7 одсто, а очекује се да ће данас на биралишта изаћи још мање људи, што иде наруку Макрону.

Прошле недеље највећа апстиненција, од чак 75 одсто, забележена је у старосној групи од 18 до 24 године, а слично је било и у групи од 24 до 35 година, у којој је апстинирало 65 одсто бирача.

Предвиђа се да ће данас гласати још мање младих, који углавном подржавају Меланшона, и то је највећа шанса за Макрона да обезбеди већину.

С друге стране, актуелни председник највећу подршку има међу бирачима старијим од 64 године, који су у првом кругу били најревноснији – изашло их је 66 одсто, а сличан, ако не и већи проценат, очекује се и данас.

Ако се предвиђања о излазности и старосној структури бирача који ће гласати остваре, Макрон ће највероватније успети да пређе магични број од 289 посланика.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs