Др Даница Грујичић: Обољевамо од рака 3 пута више него остали народи, а ево и зашто

Danica Grujičić

“Малигне болести су у Србији готово три пута учесталије него у свету: код нас се на 100.000 становника региструје 5.500 оболелих од различитих врста карцинома, а у свету 2.000!

Само од леукемије смртност је од 2002. године повећана за чак 139 одсто.

Број оболелих од карцинома код нас сваке године расте за два одсто, а у свету за 0,6 процената. То је последица бомбардовања!”

Овако за „Новости“ говори професорка др Даница Грујичић, један од наших најбољих неурохирурга, начелник Одељења неурохирургије у Клиничком центру Србије.

Многе ваше колеге тврде да ћуте зато што се пораст оболевања од рака у Србији не може директно довести у везу за бомбардовањем?

“Чињенице су ту. Сведоци смо свакодневно појаве све већег броја солидних тумора који се јављају 15 до 20 година након бомбардовања. Поред тога што се јављају у већем броју, тумори су и агресивнији и то је разлог што се по смртности од малигних болести налазимо у самом врху Европе. Само старошћу популације и пушењем се то не може објаснити.”

Шта вас подстиче да сада указујете на последице НАТО бомбардовања 1999. године?

“Начињена је огромна штета животној средини. У Србији је 1999. године почињен екоцид, штетне материје, не само осиромашени уранијум него и бројни продукти постројења хемијске индустрије која су бомбардована отишли су у великим концентрацијама у ваздух, воду, земљиште и ушли у ланац исхране. Грађани Србије о томе не знају ништа…

Понашање НАТО је било недопустиво, пре свега зато што су бомбардовали сва хемијска постројења која су се налазила на мапама хазарда(прим.аут: опасног хемијског отпада), што значи да су била уредно обележена.

Намерно су их гађали, што је само доказ да је њихова намера била геноцидна – загадити животну средину грађана Србије,” прича докторка Грујичић, а преноси оазазнања.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs