Др Драган Растовић, Весна Павловић и Ружа Силађев добитници овогодишње награде „24. октобар“

Oktobarska nagrada

У Апатину je полагањем венаца на спомен обележја погинулим борцима и Свечаном академијом у Дому културе, обележен Дан општине и 77 година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

Присутнима се обратила Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

  • На данашњи дан сећамо се ослобођења наше општине од мучне окупације у Другом светском рату. Овај дан за нас Апатинце не значи само слободу, већ и нови почетак и нови развој, јер су тада ударени темељи наше општине каква постоји и развија се и данас, 77 година касније. Локална самоуправа општине Апатин труди се да негује и промовише слободарску и патриотску традицију нашег народа. На нама потомцима и млађим генерацијама је да не заборавимо жртву оних који су се борили и животе дали за ослобођење и одбрану отаџбине, а победа над фашизмом једна је од најзначајнијих победа у историји цивилизације, рекла је, између осталог, Дубравка Кораћ. На крају говора председница општине је честитала добитницима Октобарске награде на добијеном признању и захвалила им на резултатима које су постигли.

Општина Апатин је једна од пет локалних самоуправа у Војводини која је добила признање СУБНОР-а „Велико хвала“, које је председници општине уручио Јово Барошчевић, потпредседник Републичког одбора и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а.

На свечаности су уручена и највећа општинска признања, награда „24. октобар“, које су ове године добили др Драган Растовић и Весна Павловић за допринос у области хуманитарног рада, те Ружа Силађев за допринос у области књижевности. Награда се састоји од Повеље општине Апатин уз новчани износ од 50.000 динара.

У име награђених присутнима се обратио др Драган Растовић, дечји хирург и директор Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор.

  • Изузетна нам је част што данас примамо најзначајније признање општине Апатин, награду 24. октобар, која је установљена у знак поштовања и захвалности борцима НОВ-а Југославије и припадницима совјетске  Црвене армије, који су уласком у Апатин донели дуго очекивану слободу. Ми, овогодишњи лауреати, најсрдачније се захваљујемо на овом изузетном признању које нас подсећа на тешке, али и дивне тренутке стваралаштва који су резултат успеха у подручју нашег ангажовања. Захваљујемо се свима који су нам пружили прилику да се докажемо и створили услове да заслужимо ову награду, рекао је др Драган Радстовић који се одрекао новчаног дела своје награде и поклонио је Дневном боравку за особе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама.

Свечаној седници су присуствовали представници локалне самоуправе Апатин и гости, међу којима, пуковник Лазар Остојић, командант Првог центра за обуку ВС Сомбор, Константин Бернигоров, други секретар Амабасаде Руске федерације у РС, добитници највишег општинског признања Окробарске награде, представници делегација које су положиле венце и цвеће на споменик и спомен обележја бораца и бројни грађани.

 

У културно-уметничком делу програма наступио је Градски хор „Јединство“ и дуо Стефан Јанчић и Зорана Иђушки.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије