Дух средњовековне Србије у „Крстовграду“: Етно комплекс чува раскошну колекцију – погледајте круну Немањића

Kruna

На простору рашке области где је некада стварана прва српска држава, у селу Прогорелица смештеном на узвишењу на само 15 километара од Краљева, захваљујући ентузијасти и великом заљубљенику у српску историју, Жељку Кошанину, настао је јединствен музеј Крстовград. Ово место враћа вас у средњи век, у доба Немањића. Ту све подсећа на српске владаре. Оригинали из средњег века, али и реплике њиховог престола, трпезе витезова и посуђе од брушеног полудрагог камења само су делић колекције која се крије у Крстовграду.

– Ми смо један од најстаријих народа на планети, и због тога треба да чувамо свој идентитет. Овај музеј је Србија у малом. Свим предметима које имамо овде са највише поштовања прилазе странци, који су жељни знања о нашем народу. Кад и како је настала прва држава, ко је био творац. Како се живело.. Ми смо ти на којима остаје да сачувамо своју културу, веру и историју и да је приказујемо другим народима, каже Жељко.
Он је преко 30 година скупљао све експонате, сада их има око 5.000, а ова раскошна колекција једна је од највећих на Балкану. У Кошаниновој збирци налазе се мачеви, штитови, секире, ножеви, круне, средњовековне књиге, скулптуре, иконе, порцелански есцајг, али и скулптуре Ивана Мештровића и Јована Солдатовића, Рубенсове и Калоове слике, порцулан са енглеског двора, сребрни есцајг из хотела Риц из Париза и многи други вредни предмети.

– Није случајно што је баш овде никао Крстовград, јер управо на овом подручју стварана је прва српска држава. Ово место са собом носи заиста посебну енергију, поглед пуца у бескрај, а сваки дан се овде чују звона манастира Жича. Овде можете сести за трпезу и имати осећај као да сте витез из средњег века. На улазу у музеј постављен је велики бели крст и статуа Светог Саве. Сваки предмет има своју причу и свој значај, а читав овај комплекс само један мотив и циљ – чувања традиције и историје, нагласио је творац Крстовграда.

Жељко и његова супруга Наташа су кустоси ове јединствене колекције и радо дочекују госте у овој правој културно – историјској ризници.

Недалеко од овог туристичког комплекса у долини јоргована налази се и Јеринин град, место неустрашивих ратника, тврђаву коју је иградио Урош И, како би заштитио задужбине Немањића, Сопоћане и Студеницу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs