Ево зашто Макрон оклева да уведе ванредно стање у Француској? Стручњаци сматрају да су ово најбруталнији протести у овом веку

Makron

Убиство тинејџера Наела М. од стране полицајца у предграђу Париза изазвало је талас протеста широм Француске, који се буне против полицијске бруталности. Нереди су избили у многим градовима, што је резултирало ангажовањем великог броја полицајаца како би се сузбила ескалација насиља. Демонстранти су уништавали возила, продавнице, градске објекте, па чак и полицијске станице.

Полицијска репресија током протеста изазвала је велику контроверзу, а недавно су и британске власти прошириле овлашћења полиције, уводећи казне за грађане који ометају саобраћај и спречавају велике грађевинске пројекте.

О овим темама су дискутовали Никола Перишић, из Центра за друштвена истраживања и Милан Поповић, адвокат, у јутарњем програму Курир телевизије.

Перишић је истакао да у Француској постоји висок ниво политичке културе који често резултира протестима против неправде. Он је навео да су недавни протести повезани са неким облицима расне дискриминације, а упоредио их је са протестима који су се десили 2005. године. Међутим, Перишић је нагласио да су ови протести далеко бруталнији и могу се окарактерисати као најнасилнији у овом веку.

Перишић је такође указао на дугорочне последице које ови протести могу имати на имиџ Француске у међународној политици. Одложене посете високих званичника, као што је одложена посета немачког канцелара Шолца, могу озбиљно нарушити репутацију земље. Перишић је претпоставио да француски председник Емануел Макрон оклева да уведе ванредно стање, које би проширило овлашћења полиције, како би сачувао имиџ Француске.

– Чини ми се да баш због тог имиџа, како се не би још умањио, Макрон оклева да уведе вандредно стање које би проширило овлашћења полиције и деловања у овом ситуацији – рекао је Перишић.

Поповић је нагласио да је задатак полиције да испрати мирне протесте и да реагује само ако демонстранти прелазе границе законитог деловања. Полиција мора деловати у мери која је неопходна да заштити грађане, њихову имовину и јавни ред.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs