Европски дан против трговине људима-деца најчешће жртве у овом криминалном ланцу

Sombor

Данас се обележава Европски дан борбе против трговине људима, а од почетка године у Србији је идентификовано 34 жртава трговине људима, док је свака друга особа малолетна, упозоравају стручњаци. Тим поводом, на Тргу Светог Ђорђа, Град Сомбор је у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор оранизовао едукативни штанд, како би скренуо пажњу грађанима на овај проблем, уз апеловање да се посебна пажња обрати на децу јер су она у највећем броју случајева жртве трговине људима.
“Данас овде на Тргу Светог Ђорђа имаће вредни волонтери Црвеног крста разне активности којима ћемо обележити овај значајан датум, како би се смањила људска патња и како би могли да утичемо на негативне ефекте у нашем друштву”, рекла је чланица Градског већа за област спорта, деце, омладине и здравства, Антонија Нађ Косановић.
Испред Црвеног крста Сомбор, више информација дала нам је Биљана Клипа, истичући да у сарадњи са Црвеним крстом Србије, од 1997. године, предано раде на едукацији становништва када је у питању ова тема, те да се посебна пажња посвећује едукацији ученика.
“Наши едуковани млади волонтери, едукацију врше у основним и средњим школама, као и у месним заједницама, по позиву наших или секретара месних заједница или основних и средњих школа. Данашњу манифестацију имаће прилику да посете ученици основних и средњих школа који су позвани да се упознају са начином превенције, односно целог ланца у трговини људима и на који начин да се заштите и да не доведу себе у ситуацију да постану жртве трговином људима”, објашњава Клипа.
Догађаји који се организују овим поводом имају велики превентивни значај, јер боље информишу јавност о једном од најтежих облика кршења људских права. Последњих десет година у Републици Србији се овај датум обележава као и у другим земљама Европе – конференцијама, трибинама и другим релевантним активностима, које додатно расветљавају овај проблем.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.