Европски савет: Хуманитарна помоћ и подршка цивилима у Гази, али да Хамас одмах пусти таоце, без икаквих услова

Evropski savet

Лидери Европског савета усвојили су данас заједничку изјаву која одређује позицију Европске уније према развоју ситуације на Блиском истоку, позивајући милитанте Хамаса да одмах пусте таоце, без икаквих услова.

„Европска унија најснажније осуђује Хамас и њихове бруталне терористичке нападе широм Израела, уз дубоко жаљење због губитака живота. Нема оправдања за терор. Наглашавамо да је израелско право да се брани у складу са хуманитарним и међународним правом, услед тако насилних и индискриминаторних напада. Понављамо важност осигуравања заштите свих цивила у сваком тренутку, у складу са међународним законом“, поручили су из Европског савета на свом сајту.

Они су позвали Хамас да одмах пусти таоце.

„Понављамо важност пружања хитне хуманитарне помоћи и спремни смо да наставимо да подржавамо цивиле у Гази којима је помоћ потребна, у координацији са партнерима, а да истовремено осигурамо да ту помоћ не злоупотребе терористичке организације. Кључно је да се спречи регионална ескалација“, додали су из Европског савета.

Из Брисела су поручили да остају посвећени трајном и одрживом миру заснованом на решењу две државе кроз појачане напоре у блискоисточном мировном процесу.

„Наглашавамо потребу да се широко ангажујемо са легитимним палестинским властима као и са регионалним и међународним партнерима који могу да имају позитивну улогу у спречавању даље ескалације“, додаје се.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs