Еквадор је имао крваву предизборну кампању: Земља је политички подељена, али се народ слаже у једном

Ekvador

Убиство кандидата Фернанда Виљависенсија обележило је завршницу предизборне кампање за председничке изборе у Еквадору.

Свих осам кандидата је говорило да су мир и безбедност неопходни, а након трагичних догађаја, то је порука коју су и грађани желели да чују.

Након убиства Виљависенсија, убијен је и један локални политичар у провинцији Есмералдас на северу земље.

Избори, одржани у недељу, протекли су без инцидената, али ниједан кандидат није сакупио довољно гласова за победу у првом кругу, тако да ће се други круг одржати у октобру, што додатно појачава немир и неизвесност у Еквадору.

Левичарска кандидаткиња Луиса Гонзалес и кандидат центра Данијел Нобоа заузели су прва два места у првом кругу.

Гонзалесова је освојила 33 одсто гласова, а Нобоа 24 одсто. Њена победа није била изненађење, јер је водила у анкетама и од почетка је важила за фаворита.

Током кампање се представљала као самохрана мајка, заштитница права животиња и спортисткиња, а залагала се за промоцију здравствене, образовне и безбедносне политике, истичући да ће искористити две и по милијарде долара из међународних резерви за помоћ економији и инвестиције у јавну инфраструктуру.

Такође је навела да ће поново успоставити милионске програме социјалне помоћи и програме које је раније увео њен ментор и бивши председник Рафаел Кореа, али је негирала да ће га аболирати од затворске казне на коју је осуђен због корупције.

С друге стране, Нобоа је син истакнутог бизнисмена који се бави трговином бананама и фокусирао је кампању на отварање нових радних места, пореске олакшице за нова предузећа и затворске казне за велике утајиваче пореза. У кампањи је истицао да ће се залагати за побољшање правосудног система.

Грађани желе да се уједине

У јеку недавних крвавих догађаја, грађанима је безбедност на првом месту.

– Све је веома компликовано. Након убиства Виљависенсија, мислим да треба да се ујединимо – рекла је Присила Харамиљо (33).

Стручњаци се слажу да је брутална кампања изменила ставове многих у Еквадору.

– За гласача, насиље је осећање. Живети у земљи где се званичници убијају, где је ликвидиран председнички кандидат… Све то може бити кључно у одлучивању за кога треба гласати – рекао је политички аналитичар Педро Доносо, преноси ББЦ.

Ћерке Фернанда Виљависенсија, Тамија и Аманда, у недељу су изашле на гласање, а биле су одевене у бело. На тај начин су убицама желеле да пошаљу поруку да одају почаст његовој кампањи за мирне промене у земљи.

Тамија је преко лица исцртала тамноплаву линију, начињену бојом од воћа уито, коју традиционално користе домородачке заједнице у Еквадору.

– Данас пред вама поносно стојимо. Дошли смо овде да остваримо право које је нарушено и злоупотребљено јер су нам узели једног од наших председничких кандидата. За мене, ово је борба. Боримо се са оловком у рукама – рекла је Тамија.

Њена сестра Аманда је рекла да је убиство њиховог оца Фернанда за многе грађане био позив у помоћ.

– Био је диван, јак, пажљив – див. Ово је велики историјски тренутак у Еквадору. Толико мојих пријатеља, људи мојих година који су бацали гласове или који нису марили за политику, потресено је. И они сада размишљају о томе да ће, уколико не учине нешто за своју земљу и себе, мафија доћи да влада над свима нама – поручила је.

Иако је Еквадор проткан насиљем, још једна снажна струја игра важну улогу у тој земљи – „кореизмо“.

У питању је политички покрет који је започео левичарски председник Рафаел Кореа, политичар који је одвајао средства за образовне и здравствене програме. Ипак, на крају је био оптужен да је умешан у корупцијске скандале, а тренутно живи у Белгији у егзилу.

Међутим, и даље важи за снажну политичку фигуру у Еквадору.

Луиса Гонзалес је његова политичка наследница и глас за њу представља глас за „кореизмо“.

Са друге стране, за Нобоу су гласали они који су желели да се направи дистанца од Корее и који бившег председника криве за многе недаће у Еквадору.

– Еквадор остаје подељен између два мача. Вероватно ће многи гласови отићи Нобои, као алтернативи „кореизму“. Али, уколико не обезбеди чврсту подршку у Народној скупштини, опозиција ће створити бројне препреке – рекао је Себастијан Мантиља Бака, извршни директор Латиноамеричког центра за политичке студије у Киту.

Еквадор је политички подељен, али су грађани у једном уједињени – потребни су им мир и безбедност, а управо то ће бити у фокусу кампање пред други круг избора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs