Екипе Хитне помоћи услед високих температура имају више посла

Hitna pomoć

Иако је лето за многе време одмора, висока спољашња температура, за лекаре у Хитној помоћи значи више посла, него иначе. У последња 24 часа ургентне екипе интервенисале су 117, а на јавним местима 24 пута.

„Приоритетно су то углавном пацијенти који већ имају евидентирана хронична обољења, најчешће артеријски крвни притисак који се на овако високим температурама колеба, пацијенти који су на терапији за висок крвни притисак, где долази до наглих односно екстремних падова крвног притиска услед ширења крвних судова узрокованих високим температурама, а то погодује и настанку колапсних стања, криза свести и чак до можданих удара“, каже у разговору за Радио Нови Сад доктор Зоран Круљ из Завода за хитну медицинску помоћ.

Како истиче др Круљ, углавном су то особе који имају евидентирана хронична обољења кардиоваскуларног, респираторног и нешто чешће пацијенти са неуролошком симптоматологијом, али оваква стања можемо затећи и у здравој популацији, међу млађим особама, тинејџерима и наравно међу децом, управо због високих температура, услед лоше адаптације, неприлагођености, мањка уноса течности и неузимања оброка.

Круљ саветује да на овако високим температурама, делујемо превентивно и уносимо довољну количину течности, на двадесетчетворочасовном нивоу минимум 2 литра и то у континуираном уносу, као и енергетски вреднију храну.

„У случају да неко поред нас колабира, најбоље је пацијента склонити у хладовину, уколико је при свести. У случају да је особа без свести а дише, окренути је на бок и обавезно позвати службу 194. Оно што је јако важно је то да обезбедимо пацијенту комфор на безбедном месту, а у случају епилептичних напада не гурати никакве предмете и прсте у уста пацијенту, довољан је само бочни положај уколико нисмо сигурни да ли пацијент са добрим дисањем или не. Склањање на безбедно и позивање стручне помоћи је неки генерални савет“, напомиње Круљ.

„Кад је Сунце изузетно интензивно а УВ зрачење са нетолерантним вредностима, у периоду између 10 и 17 часова, не би требало излазити на отворене површине без адекватне заштите у виду лагане одеће, капа и шешира, а посебно се то односи на децу која теже подносе губитак течности“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs