Екомобилност – пут до здравијих услова за живот

Око 30 излагача, увозника, дистрибутера и произвођача представило је данас своја возила на електрични и хибридни погон на манифестацији “Екомобилност” која се одржава први пут у Београду на две локације, испред Музеја 25. маја и у Кући Краља Петра.

Дводневна манифестација посвећена је утицају превозних средстава на животну средину са циљем ширења свести о смањују загађења које емитују моторна возила.

На платоу испред музеја изложена су електрична и хибридна возила најпознатијих брендова Порше, Јагуар, Ауди, Тојота, BMW, Волксваген, Хонда и многи други, а грађани могу испробати неке од премијум модела као што су Порше Тајкан и Мацан или електрични Јагуар И – пејс.

Организатор сајма Зоран Торбица позвао је све заинтересоване суграђане да данас посете плато испред Музеја 25. маја и да испробају електричне четвороточкаше и хибриде.

За љубитеље електричних двоточкаша, бицикала и тротинета, наводи он, организована је изложба у кући Краља Петра.

“На манифестацији има око 30 излагача, који представљају по неколико експоната који су решење за многа еколошка питања, јер крећући се на електрични погон спречавају загађење,” рекао је Торбица за Танјуг.

Истакао је да је ваздух у Београду презагађен и да ова манифестација има за циљ да подигне свест грађана о еколошким питањима, као и да их мотивише да постану део еколошке приче у нашој земљи.

“Један од главних узрочника загађености су моторна возила. Бензин и дизел производе угљендиоксид и једињења азота који су штетни по људско здравље”, казао је Торбица и додао да еколошки начин превоза омогућава људима да “лакше дишу”.

Организатор је навео да је инспирацију за ову акцију добио приликом посете сличној манифестацији која се одржавала у Словенији, на којој су посетиоци испробавали возила на струју.

Недовољно развијена инфраструктура, мали број пуњача и необележене бициклистичке стазе, истиче Торбица, спутавају грађане да користе превоз који је “здравији”.

Према интернет истраживањима организатора грађани су навели безбедност као кључни разлог због којег се одлучују да за превоз користе бицикле или тротинете који не загађују животни простор.

Циљ манифестације је, каже Торбица, да становници Београда обрате пажњу не само на то шта возе, већ и да не бацају смеће и определе се за огрев који мање загађује ваздух.

Такође је подсетио да Влада подржава уградњу соларних панела који подижу на виши ниво како еколошку, тако и економску ефикасност и додао да би уградњом панела грађани могли да користе сопствену струју за пуњење електричних возила.

Директорка маркетинга Бритиш моторса у Србији Вера Вуковић рекла је за Танјуг да ова компанија излаже пет аутомобила на електрични и хибридни погон, а координатор компаније је истакао да овакав нов примерак кошта око 116.000 евра, док полован износи око 70-80.000 евра.

Суграђанин Матија Степановић похвалио је манифестацију и рекао Танјугу да је наменски дошао на изложбу јер жели да упише Мастер студије за моторна возила, али да не поседује возачку дозволу како би могао да испроба један од експоната.

Манифестацију је подржало Министарство за заштиту животне средине, а министарка Ирена Вујовић је на отварању у петак рекла да је екомобилност један од начина да се боримо за чистији ваздух, као и једна од темељних тачака Зелене агенде Владе Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије