Економска заједница западноафричких држава увела санкције војној хунти у Нигеру

Niger

Економска заједница западноафричких држава ЕЦОWАС увела је данас на састанку у главном граду Нигерије Абуџи санкције против Нигера и војне хунте у тој земљи које укључују замрзавање финансијских средстава и забрану путовања за припаднике хунте и чланове њихових породица.

На састанку је дат рок од недељу дана да вође пуча у Нигеру врате на власт свргнутог председника Мухамеда Базума или ће се, како је упозорено, суочити са могућом употребом силе.

У завршном документу са састанка наведено је да се затварају копнене и ваздушне границе између земаља ЕЦОWАС и Нигера, као и да се уводи зона забрањених летова на свим комерцијалним летовима за и из Нигера.

Организација је такође замрзла средства Нигера у централним банкама земаља чланица и обуставила све комерцијалне и финансијске трансакције са Нигером, као и трансакције свих услуга, укључујући комуналне услуге.

Такође је замрзнута имовина Нигера, државних предузећа и парадржавних органа у комерцијалним банкама у землајма чланицама ЕЦОWАС и обустављена сва финансијска помоћ и трансакције Нигера са свим финансијским институцијама те организације.

На састанку је истакнуто да такође постоји могућност војне акције против војне хунте у Нигеру и најављено да ће се хитно састати шефови одбране земаља ЕЦОWАС-а.

ЕЦОWАС је осудио страну подршку пучу у Нигеру.

Са друге стране, шеф руске приватне војне компаније „Вагнер“Јевгениј Пригожин поздравио је државни удар у Нигеру као добру вест и понудио услуге својих бораца.

ЕЦОWАЦ је регионална политичка и економска унија петнаест земаља у западној Африци.

Афричка унија саопштила је у петак да даје рок од 15 дана војној хунти у Нигеру да врати демократски изабрану власт и, у супротном, запретила предузимањем неопходних мера, укључујући казнене мере против починилаца.

Истовремено, САД и ЕУ запретиле су санкцијама против војног режима.

САД су запретиле да ће обуставити економску подршку Нигеру, док је ЕУ најавила тренутну неограничену суспензију буџетске подршке и безбедносне помоћи.

Генерал Мохамед Тумба, један од војника који је у среду свргао са власти председника Нигера Мохамеда Базума, рекао је за државну телевизију да се хунта у петак састала са државним службеницима и замолила их да наставе да раде свој посао након суспензије устава.
Чиани, вођа хунте и командант председничке гарде Нигера, близак је бившем председнику Нигерије Махамаду Исуфу, који је поднео оставку 2021. године после деценије на тој функцији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs