Епархија рашко-призренска: Онемогућавање патријарха да посети своје вернике на КиМ озбиљно кршење верских права и слобода

Патријарх

Епархија рашко-призренска саопштила је да је онемогућавање посете патријарха Порфирија Пећкој патријаршији и верном народу на Косову и Метохији озбиљно кршење верских права и слобода.

– Епархија рашко-призренска са својим свештенством, монаштвом и верним народом са запрепашћењем и дубоким разочарењем је примила вест да власти у Приштини данас нису омогућили планирану посету Његове Светости Патријарха Српског Г. Порфирија Косову и Метохији, у периоду од 26-28. децембра – наводи се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу Епархије, било је предвиђено да поред свог патријарашког манастира патријарх посети и Високе Дечане, наш верни народ у Ораховцу и Грачаници.

– Као што је речено у саопштењу Кабинета Њагове Светости, реч је о дискриминаторској одлуци која још једном потврђује угроженост људских и верских права нашег народа на овом простору јер је Патријарх Српски истовремено и Архиепископ пећки желео је да дође у пастирску посету, како би уочи радосног празника Рођења Христовог обишао свој народ и светиње. Наш Патријарх је више пута до сада апеловао на мир и међусобно поштовање људи свих вера и приликом свог недавног устоличења у Пећи, још једном је позвао на миран суживот Срба и Албанаца на Косову и Метохији – наводи се у саопштењу Епархије.

Нажалост, додаје се, власти у Приштини већ недељама настављају са реториком која има за циљ да криминализује цео српски народ, па чак и нашу Цркву која је излазила у јавност само са позивима на мир и захтевима за поштвањем својих права.

– Недавни интервјуи г. Куртија у којима отворено напада и неправедно оптужује СПЦ, разни спискови које јавно објављују посланици косовске скупштине у којима се СПЦ помиње као некаква екстремистичка организација, као и стални покушаји да се наша Црква увуче у политички наратив, изазивају озбиљну забринутост. За време садашње косовске владе међуетнички односи су вишеструко погоршани, односи косовских институција и наше Цркве, на којима смо годинама радили у духу сарадње и дијалога, никада нису били на нижем нивоу. Реторика која пројављује отворену етничку мржњу према свему српском и православном дубоко прети да нас све врати двадесет година уназад. Оваква ситуација не води бољој будућности не само Срба, него ни косовских Албанаца и других заједница на КиМ – додаје се у саопштењу.

Епархја подсећа да се СПЦ последњих недеља док траје најновија криза на северу Косова није оглашавала никаквим политичким изјавама јер, како истичу, нису политичка организација, а Епархија је јавно позвала на мир и уздржаност и решавање свих проблема дијалогом.

То и ми чинимо овај пут апелујући на све да покажу одговорност у овој ситуацији и сачувају мир и присебност, не служећи се било каквим видом насиља или агресивне реторике. Посебно очекујемо од међународних представника да учине све што је у њиховој моћи да не дође до ескалације постојеће кризе и да престане оно што Срби на КиМ с правом доживљавају као отворени прогон. Права свих грађана без обзира на њихово порекло морају бити адекватно заштићена, што нажалост није случај на КиМ, где се континуирамо у последњих 23 године суочавамо са дискриминацијом на етничкој основи, ратоборном политичком реториком која угрожава безбедност наших верника као и верског и културног наслеђа СПЦ уз отворено непоштовање судских одлука и закона и уз селективну примену правде. Жалосно је да се овакво понашање наставља и чак интензивира у време божићних празника. Најновији незаконит и крајње нецивилизован поступак према Патријарху Српском, врхунац је ароганције, која прети даљим погоршањем међуетничких односа – наводе из Епархије.

Стога, додаје се, молимо се Христу једином истинском Миротворцу, да у ове дане када молитвено обележавамо и славимо Њагово Рођење, разум и мир превладају над безумљем и подстицањем насиља, да сви грађани на Косову и Метохији живе мирно и безбедно и да се сви постојећи проблеми решавају у духу поштовања основних људских и верских права свих људи који живе на овом простору.

Петковић: Српском народу на Косову је укинуто и право на верски живот

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију (КиМ) Петар Петковић рекао је данас да је забраном патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији српском народу на КиМ, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на верски живот.

– Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулима и насиља којем је наш народ изложен – навео је Петковић у писаној изјави.

Према његовим речима, Пећка патријаршија је вишевековно седиште српских патријарха и право патријарха Порфирија да обавља службу у том манастиру, чији је старешина, је неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља.

Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини – казао је Петковић.

Он је упитао да ли ће хришћанска Европа, у време када колективно слави божићне празнике, остати нема пред овим насиљем без преседана, и да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу.

– Треба ли поново да почну да нам пале цркве и манастире да би се неко пробудио? Нека о томе мисле они који ових дана на север Косова и Метохије доводе приштинске насилнике са дугим цевима, нека још једном добро размисле шта помажу и коме помажу – поручио је Петковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.