Епидемиолошка ситуација повољнија захваљујући вакцинама, али и даље потребан опрез

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 702.451 особе, док је од последица ковида 19 преминуло 6.594 оболелих. Проценат смртности је 0,94 одсто. На болничком лечењу налази се 3.701 пацијент, од којих је 115 на респиратору.

Према последњим информацијама, у дану за нама је од последица ковида 19 преминуло још 18 особа, а регистровано је 1.125 случајева заразе.

Надлежни поручују да је епидемијска ситуација повољнија захваљујући вакцинама, али и да је и даље потребан опрез.

Грађани могу да се вакцинишу на 225 пунктова широм Србије, а међу њима су и пунктови у тржним центрима у Београду, Новом Саду и Нишу.

До сада, највише грађана који су примили обе дозе имају Београд, Нови Сад, Ужице, Ниш, Прибој… 

Директор Канцеларије за е-Управу Михаило Јовановић рекао је да су Београд, Ниш и Ужице прешли 50 одсто вакцинисних.

Навео је да мање од 20 одсто вакцинисаних имају градови Тутин, Нови Пазар, Жагубица, али се у договору председницима тих општина ради на превазилажењу тог проблема. 

Према његовим речима, охрабрује то што опада број оболелих од ковида у болницама, али истиче да је и даље потребан опрез и поштовање свих прописаних мера.

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је концерте у организацији Републичког завода за здравствено осигурање који ће показати кретање вируса међу популацијом и који ће послужити као здравствена студија, коју очекује да ће сви пренети. 

Град Београд ће, каже, дати и платити логистику РФЗО-у који ће заједно са Медицинским факултетом реализовати један контролисани експеримент, попут оних који су рађени у Барселони, Амстердаму и у другим градовима.

  • Експеримент ће подразумевати организацију концерта, а они ће одредити ко долази на тај догађај, да ли само вакцинисани или ће бити потребани антигенски тестови, негативни пи-си-ар тестови и слично. Пратиће се сви ти људи након тога и можете да будете сигурни да ће се српска наука показати као успешна и да ће сви преносити резултате студије. Драго ми је што су пристали на мој предлог, рекао је Весић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије