Епидемиолошка ситуација стабилнија, лекари апелују на опрез и поштовање мера

У Србији је до сада коронавирус потврђен код 670.801‬ особе, а од последица заразе преминуло је 6.095‬ оболелих. На болничком лечењу се налази 6.388 пацијената, од којих је 228 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у нашој земљи су коронавирусом заражене још 2.864 особе, од 15.047 тестираних. Од последица ковида 19 преминуло је 37 пацијената.

У Београду је регистровано 598, а у Новом Саду 190 случајева. У свим осталим градовима регистровано је мање од 100 новозаражених.

У Нишу је потврђено 97 нових случајева, Крагујевцу 84, Новом Пазару 70 и Чачку по 66.

Имунолог Душан Попадић апеловао је на грађане да се што брже вакцинишу и придржавају свих мера и да се тек онда можемо надати да ће у септембру или октобру колективни имунитет да штити оне који нису развили одговарајући имунски одговор вакцинацијом. 

Трудницама и дојиљама се препоручује да се вакцинишу и због тога ће Министарство здравља послати допис свим вакциналним пунктовима у земљи да не враћају кући труднице и дојиље које су дошле да приме вакцину, каже за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, а преноси РТС.

Од како је почела вакцинација широм света, испитују се њени ефекти. У Србији је најављено да ће бити спроведена национална студија, која ће пратити ефикасност вакцина, број оболелих међу вакцинисама, али и утицај вакцине на различите сојеве вируса. До сада доступни подаци показују да су све тренутно доступне вакцине ефикасне.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије