Епидемиолошка ситуација стабилнија, лекари апелују на опрез и поштовање мера

У Србији је до сада коронавирус потврђен код 670.801‬ особе, а од последица заразе преминуло је 6.095‬ оболелих. На болничком лечењу се налази 6.388 пацијената, од којих је 228 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, у нашој земљи су коронавирусом заражене још 2.864 особе, од 15.047 тестираних. Од последица ковида 19 преминуло је 37 пацијената.

У Београду је регистровано 598, а у Новом Саду 190 случајева. У свим осталим градовима регистровано је мање од 100 новозаражених.

У Нишу је потврђено 97 нових случајева, Крагујевцу 84, Новом Пазару 70 и Чачку по 66.

Имунолог Душан Попадић апеловао је на грађане да се што брже вакцинишу и придржавају свих мера и да се тек онда можемо надати да ће у септембру или октобру колективни имунитет да штити оне који нису развили одговарајући имунски одговор вакцинацијом. 

Трудницама и дојиљама се препоручује да се вакцинишу и због тога ће Министарство здравља послати допис свим вакциналним пунктовима у земљи да не враћају кући труднице и дојиље које су дошле да приме вакцину, каже за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, а преноси РТС.

Од како је почела вакцинација широм света, испитују се њени ефекти. У Србији је најављено да ће бити спроведена национална студија, која ће пратити ефикасност вакцина, број оболелих међу вакцинисама, али и утицај вакцине на различите сојеве вируса. До сада доступни подаци показују да су све тренутно доступне вакцине ефикасне.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs