Епидемиолошка ситуација у Србији повољнија, предах за лекаре у црвеној зони

Епидемиолошка ситуација у Србији је повољнија, па и здравствени радници могу мало да предахну. Болнице излазе из ковид режима и враћају се редовним активностима. Да не би дошло до погоршања, неопходно је да се што већи број људи вакцинише. Београд је близу колективног имунитета.

Опада и број пацијената у болницама, тренутно је на болничком лечењу 2.410 особа, од којих је 86 на респираторима. Од почетка епидемије преминуло је 6.710 особа.

Због повољније епидемиолошке ситуације, из црвене зоне излази Клиничко-болнички центар „Др Драгиша Мишовић“ и прелази у редован режим рада.

Помоћник директора КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, доктор Предраг Савић, рекао је за РТС да су спремни за пријем пацијената који нису ковид позитивни.

  • Од 14. маја успели смо болницу да испразнимо од ковид пацијената, да предузмемо све мере, и епидемиолошке и чишћење просторија, да бисмо од данашњег дана почели да примамо пацијенте који нису ковид, истакао је Савић.

Добре вести долазе и из Ниша. После 426 дана на Одељењу интензивне неге Клинике за анестезију Универзитетског клиничког центра у Нишу нема више пацијената оболелих од ковида.

Кроз ово одељење до сада је прошло готово 3.000 најтежих пацијената. У једном тренутку прошле године у нишком клиничком центру било је хоспитализовано више од 1.000 људи.

План је, између осталог, да и лекари који нису били на одмору од 2019. године предахну.

Стручњаци из дана у дан подсећају грађане колико је важна имунизација. Добар пример је Град Београд, који се добром имунизацијом приближава колективном имунитету, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Према његовим речима, услов за организовање неких концерата и фестивала је да дневно буде испод 100 заражених и да проценат вакцинације пређе 50 одсто.

Истакао је да Београд држи лидерску позицију када је у питању вакцинација грађана.

  • У овом тренутку имамо 38,1 одсто људи који су ревакцинисани, а укупно 47,2 одсто грађана који су примили бар једну дозу. На тај начин се приближавамо колективном имунитету и у овом тренутку имамо значајно олакшање када је реч о епидемиолошкој ситуацији, рекао је Радојичић.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.