ЕПС закључио први уговор са комерцијалним купцем-произвођачем струје из обновљивих извора

Solarni paneli

Електропривреда Србије закључила је први уговор са комерцијалним купцем-произвођачем и ово је први пример када купац постаје и произвођач електричне енергије из обновљивих извора. ЕПС је 30. марта са компанијом Грунер Сербиан из Власотинца закључио уговор о потпуном снабдевању са нето обрачуном за период од 1. априла 2022. до 31. децембра 2023. године, наведено је у саопштењу ЕПС-а.

Грунер Сербиан Власотинце, који се бави производњом опреме за дистрибуцију електричне енергије и опреме за управљање електричном енергијом, изградио је соларну електрану на крову производног објекта, инсталисане снаге 500 кW.

Прикључењем те соларне електране купац-произвођач користиће произведену електричну енергију за сопствену потрошњу, а вишак електричне енергије испоручиће у електроенергетски систем. На тај начин, значајно ће бити умањени рачуни за преузету електричну енергију коју је Грунер Сербиан куповао на отвореном тржишту, стоји у саопштењу.

ЕПС је потписао и уговоре са домаћинствима, која су поднела захтеве за закључење уговора о потпуном снабдевању са нето мерењем и о њима одмах обавестио оператора дистрибутивног система (“Електродистрибуција Србије”). Следећи корак је прикључење електране на електроенергетски систем, који је у обавези да уради оператор дистрибутивног система, и то у року од пет дана од закључења уговора. Након прикључења, у наредних пет дана, оператор дистрибутивног система уписује крајњег купца у Регистар купаца–произвођача, који тиме стиче статус купца-произвођача.

ЕПС подсећа и да је на својој интернет страници поставио упутство “Како постати купац-произвођач?”.

На том линку објављени су захтеви за закључење уговора о потпуном снабдевању са нето мерењем односно нето обрачуном, као и модели уговора о потпуном снабдевању електричном енергијом за купце-произвођаче. Прилог захтева је Обавештење о прилагођењу мерног места, издато од стране оператора дистрибутивног система. То је део неопходне документације за домаћинства и фирме које намеравају да производе електричну енергију из обновљивих извора за сопствене потребе, уз могућност да испоруче у систем вишкове енергије или преузму електричну енергију када им је то потребно.

Са домаћинствима се закључује уговор о потпуном снабдевању са нето мерењем, а са фирмама уговор о потпуном снабдевању са нето обрачуном. Суштинска разлика између нето мерења и нето обрачуна је да код нето обрачуна цена преузете електричне енергије не мора бити иста као цена по којој се испоручује електрична енергија у електроенергетски систем.

Пре подношења захтева за закључење уговора неопходно је да купац изгради електрану која користи обновљиве изворе енергије и чија инсталисана снага није већа од одобрене снаге прикључка објекта купца. Неопходно је и да се прилагоди мерно место односно постави двосмерно бројило, као и да се оператору система достави потврда да су уређаји, инсталације и мерно место исправни и у складу са прописима и стандардима, наведено је у саопштењу ЕПС-а.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs