Ердоган: Анкара ради на ослобађању талаца Хамаса, али и Израел држи 10.000 Палестинаца као таоце

Erdogan

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је примио писмо од рођака Израелаца које држи милитантна група Хамас и да Анкара ради на њиховом ослобађању, али је додао и да Израел држи око 10.000 Палестинаца као таоце.

„Примио сам писмо од породица Израелаца које држи Хамас у којима се тражи да интервенишем и обезбедим ослобађање њихових рођака. Не желимо да Израелци или Палестинци буду заточени“, истакао је Ердоган, пренела је агенција РИА Новости.

Он је навео да Хамас нема перспективу да не пусти те људе.

„Већ су рекли: ‘Ослободићемо их.’ Они желе ослобађање затвореника које је Израел незаконито притворио, укључујући малу децу, мајке и очеве“, рекао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Берлина.

Према његовим речима, израелска администрација је „толико дехуманизована да хапси петогодишњу децу“.

„Активирали смо нашу обавештајну организацију по овом питању и она сада води истрагу. Радимо на томе да добијемо резултат. Биће сјајно ако постигнемо резултат“, рекао је председник Турске.

Ердоган је казао да Израел држи око 10.000 Палестинаца као таоце.
„Нека Немачка предузме кораке како би осигурала ослобађање ових људи, а онда ћемо уложити напоре да ослободимо оне које држи Хамас. Али они (Немачка) нису пристали на то“, рекао је Ердоган.

Министарство спољних послова Израела: Повачење турског амбасадора знак да је Ердоган стао на страну Хамаса
Он је, такође, приметио да се током посете Немачкој уверио да су „цео западни свет и империјалистичка структура крсташа заједно“.

Ердоган је предвидео крај политичке каријере израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и истакао да постоји много доказа за кривично гоњење израелске администрације у Међународном кривичном суду (ИЦЦ).

„Нетанијаху одлази, ми га се решавамо. Ако Бог да, Израел ће га се решити и сви Јевреји света ће га се отарасити. Сада је 60-70 одсто људи у његовој земљи против Нетанијахуа“, рекао је он.

Према његовим речима, због тога што он тера своје и његова земља и цео свет плаћају озбиљне рачуне.

„Сада га сви хране оружјем и новцем, али ова ситуација приморава земље које га подржавају да плате“, рекао је Ердоган.

Он је истакао да „постоји много доказа за кривично гоњење израелске администрације у Међународном кривичном суду“.

„Да је муслиманска земља починила ратне злочине које је починио Израел, не би било потребе да се улажу посебни напори за међународну судску заштиту, процес би био званично покренут“, нагласио је Ердоган.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs