Ердоган: Грчки премијер Мицотакис за мене више не постоји

Ердоган

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да грчки премијер Киријакос Мицотакис „више не постоји“ за њега, и оптужио грчког лидера да покушава да блокира продају борбених авиона Ф-16 Турској током посете Сједињеним Државама.

Реџеп Тајип Ердоган је након седнице кабинета рекао да су се сагласили да не укључују треће земље у спор са Мицотакисом, преноси Ројтерс.

„Упркос томе, прошле недеље је био у посети САД и разговарао у Конгресу и упозорио их да нам не дају Ф-16“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре.

Ердоган је рекао да Мицотакис за њега више не постоји.

„Никада нећу пристати да се сретнем са њим. Наставићемо пут са часним политичарима“, навео је Ердоган.

Турска и Грчка су у сукобу око низа питања као што су поморске границе, обим њихових континенталних појасева, ваздушни простор и Кипар.

Током посете Сједињеним Државама, где се прошле недеље састао са председником САД Џозефом Бајденом и високим америчким званичницима, Мицотакис је рекао да ће Грчка започети процедуре за куповину борбених авиона Ф-35 од Сједињених Држава до 2030. године.

После Ердоганових примедби, портпарол грчке владе Ђанис Оиконому је одговорио да Мицотакис брани права Грчке и међународно право и да се спољна политика Грчке заснива на њеним савезима.

„Нећемо улазити у контрааргументацију са турским руководством. Наша политика је политика принципа“, саопштио је портпарол грчке владе.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs