Ер Србија од априла нуди дигитални ковид пасош путницима

Ер Србија, у сарадњи са Међународном асоцијацијом за ваздушни саобраћај (ИАТА), почетком априла почиње са тестирањем ИАТА дигиталног пасоша (“ИАТА Травел Паш”), мобилне апликације која помаже путницима да лако и безбедно организују путовање у складу са захтевима држава који се тичу тестирања на ковид 19 или вакцинације, најавио је домаћи авиопревоизник.

Додаје се да ће Ер Србија тако бити једна од првих авио-компанија у Европи која ће постати део глобалне иницијативе, чији је циљ поновно отварање граница без карантина, као и гарантовање безбедног путовања и опоравка туризма и авио-индустрије.

Прва фаза тестирања апликације ће се одвијати на летовима Ер Србије између Београда и Цириха, трајаће неколико недеља, а путници ће бити позвани да учествују, најављује се у саопштењу.

„Поносни смо што ћемо међу првима у свету тестирати дигитални пасош. Још једном смо потврдили нашу посвећеност заштити безбедности, здравља и добробити путника, као и креирању интегрисаног и беспрекорног корисничког искуства“, изјавио је генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит.

Оценио је да је ово решење ИАТА изванредна иницијатива, која ће омогућити путницима да испуне све потребне услове за улазак у различите земље света.

“Дугујемо велику захвалност Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ из Београда. Они ће бити директно повезани са ИАТА, и без њихове подршке и сарадње овај пилот-пројекат не би био могућ“, рекао је Нејсмит.

Директор Ер Србије је навео да ће “ИАТА Травел Паш” омогућити путницима да држе податке у вези с тестовима на ковид 19 и управљају њима на својим мобилним телефонима, каом и да деле на сигуран начин свој верификовани статус авио компанијом пре доласка на аеродром.

“ИАТА дигитални пасош ће такође пружати ажурне информације о здравственим прописима у вези са корона вирусом, помажући путницима да провере да ли испуњавају најновије услове уласка у земљу одредишта”, рекао је Нејсмит.

Регионални потредседник ИАТА за Европу Рафаел Шварцман рекао је да је та организација поносна што ради са Ер Србијом на томе да “ИАТА Травел Паш” учини доступним на “старом континентру”.

“Ово је први корак ка томе да европска и међународна путовања током пандемије буду што пријатнија, пружајући људима сигурност да испуњавају све захтеве влада за улазак у државе који се тичу вируса ковид 19”, рекао је Шварцман.

Прецизирао је да како се границе буду отварале, “ИАТА Травел Паш” ће бити додатно унапређен са више могућности да испуни све захтеве влада за потврдом тестирања или статуса вакцинације, нагласивши да ће путници Ер Србије међу првима имати на располагању ове услуге.

Ер Србија објасњава да ће њени путници бити у прилици да лако и једноставно креирају свој дигитални пасош.

Након тестирања или вакцинације, референтне лабораторије ће на безбедан начин слати заштићене податке у апликацију појединца, а “ИАТА Травел Паш” ће затим упоредити неопходне услове за путовање са унетим подацима путника и сви који испуњавају услове за жељену дестинацију добиће зелену ознаку за путовање.

Апликација као сигурно место за дигитално складиштење здравствених података, не само да ће убрзати процес пријаве путника на летове, већ ће отворити потенцијал за бесконтактна путовања у будућности, закључује Ер Србија у саопштењу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије