ЕУ забрањује лек против кашља који се користи и у Србији: Ево шта је разлог!

Lek

Европска агенција за лекове препоручила је да се повуку лекови са активном супстанцом фолкодин, који се примењују у лечењу непродуктивног кашља код одраслих и деце. У Србији је у промету лек Фолкодин Алкалоид у таблетама.

Европска агенција за лекове је саопштила да је после испитивања показано да су доступни подаци показали да је примена фолкодина у периоду до 12 месеци пре опште анестезије спроведене уз неуромускуларне блокаторе ризични фактор за развој анафилактичке реакције, што је нагла, тешка и по живот опасна алергијска реакција на неуромускуларне блокаторе.

Неуромускуларни блокатори одговорни су за 60-70 одсто епизода анафилактичких реакција током опште анестезије.

Пошто није било могуће идентификовати ефикасне мере за минимизацију наведеног ризика, нити идентификовати групу пацијената за коју предности примене фолкодина надмашују његове ризике, ЕМА је препоручила да се лекови који садрже фолкодин повуку из промета у Европској унији.

Здравственим радницима је препоручено да провере да ли су болесници којима је планирана општа анестезија уз неуромускуларне блокаторе користили фолкодин током претходних 12 месеци и буду свесни ризика од анафилактичких реакција.

Шта је фолкодин?

Фолкодин је опиоидни лек који се примјењује код лечења непродуктивног (сувог) кашља код одраслих и деце. Делује директно на мозак, потискујући рефлекс кашља на начин да смањује нервне сигнале који се шаљу мишићима који су укључени у кашљање.

Фолкодин се примењује од 1950-их година као лек који сузбија кашаљ и одобрен је у седам држава чланица ЕУ.

Оцена лекова који садрже фолкодин покренута је на захтев Француске, према чланку 107и Директиве 2001/83/ЕЦ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs