ЕУ планира да „излечи“ зависност тинејџера од друштвених медија: Од платформи ће тражити да отворе системе за контролу

TikTok

Многе земље покушавају да обуздају прекомерну и потенцијално штетну употребу друштвених медија као што су Фејсбук, Инстаграм, ТикТок, па ЕУ планира да их натера да отворе своје системе за контролу и докажу да дају све од себе да њихови производи не штете деци.

Како се наводи, Европска унија предузеће одлучне кораке да својим Законом о дигиталним услугама (ДСА) до краја овог месеца примора на то највеће онлајн платформе, преноси Политико.

Француска тражи да инсталирају систем родитељске контроле који се може активирати када се уређај укључи.

Поред тога, и Кина жели да ограничи време пред екраном на 40 минута за децу млађу од осам година, док је америчка држава Јута увела дигитални полицијски час за малолетнике и сагласност родитеља за коришћење друштвених медија.

О тачној вези између употребе друштвених медија и менталног здравља тинејџера се још расправља.

Напомиње се да ови дигитални гиганти зарађују тако што привлаче нечију пажњу и задржавају је што је дуже могуће, убирајући притом новац од оглашивача.

Како се наводи, они су професионалци у томе да бескрајним скроловањем у комбинацији са периодичним, али непредвидивим повратним информацијама од лајкова или обавештења, доведу до стимулације које опонашају ефекат слот машина на људске мозгове.

Истиче се да је та жудња довољно тешка и за одрасле, а осетљивим младим људима доноси реалне и негативе последице: анксиозност, депресију, лошу концентрацију…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs