ЕУ пружа подршку Србији у унапређењу управљања шумама као доприносу ублажавања климатских промена

Свечана конференција поводом отварања твининг пројекта „Унапређење управљања шумама у Србији као допринос ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове“ одржана је у Kлубу народних посланика у комбинацији са онлајн учешћем и присуством путем Zoom платформе.

Овај пројекат који финансира Европска унија са буџетом од милион евра спроводи конзорцијум Аустрије и Словачке заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије − Управом за шуме. Партнери из држава чланица су Аустријски савезни завод за шуме и Аустријски истраживачки центар за шуме, Савезно министарство пољопривреде, региона и туризма Аустрије, Аустријске савезне шуме, Аустријска агенција за животну средину, Министарство пољопривреде и руралног развоја Словачке и Национални шумарски центар Словачке. Институција корисница овог пројекта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије институција корисница овог пројекта − Управа за шуме.

Циљ овог двогодишњег Твининг пројекта који финансира ЕУ са буџетом од 1.000.000 евра је пружање подршке Републици Србији у јачању капацитета шумарског сектора и спровођењу обавеза које произилазе из стандарда и прописа ЕУ у области шумарства и сродних области. Подршка се првенствено доноси на тржиште дрвета, информациони систем за субвенције у шумарству, еколошку мрежу Натура 2000 и биоекономију. Овај пројекат ће допринети ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове уз поштовање начела Европског зеленог договора. Пројектно партнерство чине Аустрија као водећа држава чланица, Словачка као млађи партнер и Србија као земља корисница. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде има централну улогу у спровођењу пројекта у Србији. Пројекат је започео 11. јануара 2021. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs