ЕCОWАS: Бирамо дипломатско, а не војно решење ситуације у Нигеру

ECOWAS

Економска заједница западноафричких држава (ECOWAS) и њен председавајући, председник Нигерије Бола Ахмед Тинубу, радије бирају дипломатско решење за ситуацију у Нигеру уместо војне интервенције, рекао је данас Тинбуов портпарол Ајури Нгелале.

Он је најавио да ће та организација на ванредном самиту у главном граду Нигерије Абуџи у четвртак размотрити све могуће опције, иако, како је навео, жели да реши ситуацију у Нигеру дипломатским, а не војним путем, преноси Ројтерс.

Саопштио је и да је Тинбу наредио да се уведу нове санкције Нигеру преко Централне банке Нигерије, а мета су ентитети и појединци укључени у државни удар.

Војна хунта у Нигеру затворила је ваздушни простор у земљи пошто је истекао ултиматум чланица ЕЦОWАС-а које су најавиле употребу силе ако свргнути председник не буде враћен на власт.

ЕКОWАС је након пуча којим је свргнут предсеник Нигера Мохамед Базум саопштио да ће обуставити финансијску помоћ Нигеру, увести забрану путовања и замрзнути имовину учесника пуча, њихових породица и сваког ко пристане да „учествује у институцијама” које је поставила побуњеничка војска.

Такође, затворене су границе и обустављене комерцијалне и финансијске трансакције између земаља заједнице и Нигера.

Базум је позвао међународну заједницу да помогне „обнављању уставног поретка“.

Он је демократски изабран пре две године и на западу га виде као кључног савезника у борби против исламистичких екстремиста у региону.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs