Жиофре: Србија мора да се креће даље ка ЕУ

Žiofre

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре говорећи о односима Србије и ЕУ изјавио је да су се гледајући уназад ствари драматично промениле и да нисмо тамо где смо били пре 10 или 20 година, наводећи да је Србија раније извозила 3-4 милијарде евра у ЕУ, а сада је то више од 40 милијарди.

Он је додао да 62 посто непосредних, страних директних инвестиција у Србију долази из ЕУ.

„19 милијарди евра су инвестирале европске компаније које су отвориле послове у Србији у смислу помоћи које ЕУ пружа. 3,5 милијарде је дато као непосредна, неповратна помоћ, и још много зајмова преко тога. То је утицало на живот лјуди“, рекао је Жиофре гостујући у емисији „Прави угао“ на РТВ1.

„Подржавамо полјопривреднике у Србији, Војводини, Шумадији, да купе тракторе, да постану конкурентнији, пружамо помоћ малим и средњим предузећима, изградњи инфраструктуре, студенти у Србији могу да студирају на европским универзитетима захвалјујући програму ЕРАЗМУС+, тако да промене јесу велике и очигледно се приближавамо. Процес има успоне и падове“, додао је.

Жиофре је констатовао да је децембра 2021. отворен један кластер са четири поглавлја и да је то био важан корак, као и да сада морамо да преговарамо далје и да се спроведу реформе, морају да се ускладе политике и да се креће далје ка ЕУ.

Говорећи о рату у Украјини, он је казао да је рат створио много проблема.

„Морамо да реагујемо на то и да налазимо решења, а решења налазимо за све уклјучујући и Србију. Један део пакета за санкције је имао ненамераване негативне последице по Србију у домену енергетике, али то ће да се исправи. Уводимо мере да се позабавимо питањем трошкова енергије у Европи и позвали смо землје Западног Балкана, уклјучујући и Србију, да учествује у тим мерама, као што је нпр. заједничка платформа за куповину енергената, тако да је Србији понуђено да учествује у тим пројектима“, рекао је Жиофре.

„Сигурно неће бити виза за Србију према Европској унији, 2023. ћемо усвојити један административни механизам за земље којима није потребна виза за улазак у ЕУ“, рекао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs