Забаве британског премијера током ковид мера разбеснеле јавност

Борис

Британски премијер Борис Джонсон је присуствовао опроштајној забави за једног помоћника у његовом кабинету, на којој се служио алкохол током строгих ковид мера после Божића, која је сада под полицијском истрагом, пише Гардијан.

Истрага коју је спровела државна службеница Сју Греј о журкама које су организоване током затварања, ове недеље је открила неколико догађаја који раније нису били објављени, укључујући окупљање 14. јануара 2021. „поводом одласка два приватна секретара из његовог кабинета“, али објављени извештај није открио више детаља.

Извори су саопштили да је догађај одржан у Даунинг стриту, делом одржан поводом одласка вишег саветника за политику који сада обавља другу дужност у кабинету, а да је наводно један део присутног особља пио италијанско пенушаво вино просеко, а како се претпоставља ДЖонсон је одржао говор захваливши се званичницима на њиховом раду и остао око пет минута, пише британски лист.

Трећа национална блокада у Енглеској ступила је на снагу нешто више од недељу дана пре, 6. јануара, са наредбом „останите код куће“ којом се људима забрањује да напуштају своје домове осим из неколико разлога, укључујући и то када није било могуће радити од куће.

Извори су такође рекли да је још један скуп који је Греј идентификовала,18. јуна 2020. одржан у канцеларији кабинета, био у част Хане Јанг која је била ДЖонсонов водећи званичник за политику унутрашњих послова и прошле године је прешла на место заменика генералног конзула у британском генералном конзулату у НЈујорку, пише Гардијан.

Греј је замољена да истражи одржавање више од десетак скупова, укључујући и забаву под мотом „донеси сопствено пиће“ у башти Даунинг стрита, а што се догађало у време када су милиони Британаца месецима били одвојени од пријатеља и рођака због ограничења.

С обзиром да је полицијска истрага отворена прошле недеље, Грејова је у свом извештају навела да сада може да говори само о четири догађаја, а не о 16 којима се првобитно бавила, како не би утицала на истрагу.

Један од догађаја који је била приморана да изостави било је окупљање 13. новембра у ДЖонсоновом стану у Даунинг стриту изнад владиних канцеларија, а једна од најштетнијих оптужби односи се на забаву под мотом „донеси сопствено пиће“ која је одржана 20. маја 2020.

Британски премијер извинио се након објављивања извештаја о забавама у затвореном простору које је организовао у својој резиденцији у Даунинг стриту, а које су оцењене као „озбиљни пропусти у срцу владе“.

– Желим да се извиним. Схватам грешку и поправићу то, изјавио је Джонсон у британском парламенту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs