Заборавите на спавање у колима поред грчких плажа: Казне могу бити и до 3.000 евра

Spavanje

Строга правила на која многи заборављају.

Сезона летњих одмора је увелико кренула, а није мало оних који ће одлучити да се одлуче на спавање у колима тик поред неке плаже у Грчкој, заборављајући да тамо ипак постоје нека правила, али и папрене казне уколико се та правила и прекрше.

Пре него што кренете у Грчку важно је најпре детаљно испланирати цео пут јер ове године треба ипак нешто више новца у односу на претходну, а онда и пажљиво ишчитати правила која могу скупо да коштају.

Прелазак преко Евзонија доноси цео списак правила понашања, а једно од тих је управо оно које се тиче спавања у аутомобилу. С тим да је пут од Србије до Грчке дуг, ноћење у колима је честа појава, како би возачи мало предахнули, али такав одмор се очито не исплати.

Судећи према износу новчане казне уколико се налети на органе реда, много је боље приуштити неку хотелску или мотелску собу за ту ноћ.

Казне за спавање у колима су велике
Иако већина нас сматра да је дремка у аутомобилу не само дозвољена већ и обавезна током вожње, законодавац има другачије мишљење, изричито и категорично забрањујући ноћење у возилу или ван њега, на местима која нису предвиђена баш за ову сврху.

Ову праксу имају и српски туристи који летују у Грчкој, те се често могу видети аутомобили са нашим таблицама паркирани са намером да се пре наставка вожње, возачи мало окрепе.

Конкретно, према грчком законодавству, забрањена је свака врста инсталације, чак и ако се односи на паркирање возила, на јавним површинама, као што су плаже, археолошка налазишта или чак паркиралишта. У суштини, забрањени су сви облици бесплатног камповања, укључујући и ноћење у четвороточкашу, чак и ако има форму и удобност камп-куће или каравана, пише грчки портал „Кар анд мотор.гр“

Спавање може али само на обележеним местима
Ноћење у возилу дозвољено је само у за то одређеним просторима. Односно, одморишта дуж националне мреже саобраћаја у Грчкој или објекти који су направљени за смештај кампера. Што се тиче казни за ово конкретно дело, камповање на месту где није дозвољено је аутоматски прекршај, који даје право полицијском органу да извршиоца приведе у полицијску станицу.

Казна од 300 па до 3.000 евра
Казна износи 300 евра, међутим, током суђења судија може да је повећа и до 3.000 евра. Вреди напоменути да сличне забране важе и у другим европским земљама , па пре него што кренете на пут са својим аутомобилом, треба да сазнате да ли и да ли задржавате право да преноћите у аутомобилу или кампујете на јавном месту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs