Забрана наводњавања из акумулација Моравица, Зобнатица и Сава

Priroda

На подручју Војводине високе температуре у протеклих месец дана и највећа суша од 2012. године, проузроковали су ниске водостаје река, али и забрињавајуће спуштање нивоа воде на појединим акумулацијама.

С обзиром на то да се ниво воде на акумулацијама Моравица, Зобнатица и Сава спустио на биолошки минимум, покрајинска водна инспекција је наложила обуставу наводњавања из наведених акумулација. Из ових акумулација наводњавало се 3.200 хектара, а забрана ће бити на снази све док се нивои воде не повећају.

Отежавајућа околност је чињеница да се ни једна од ових акумулација не може допуњавати водом из природних водотока или каналске мреже, већ количина воде директно зависи од метеоролошких услова, односно од падавина.

Имајући ово у виду, али и све учесталије и интензивније сушне периоде, ЈВП „Воде Војводине“ у последње време улаже знатно више средстава у изградњу или реконструкцију система за наводњавање..

Тренутно се из Хс ДТД, регионалних и двонаменских система наводњава око 70.000 хектара пољопривредног земљишта и без обзира на изузетно сушан период и високе температуре, наводњавање из каналске мреже је стабилно.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs