Забрањен саобраћај моторним возилима кроз клисуру Ђетиње: Од сада ће туристе превозити два електрична возића

Saobraćaj

Због проглашења клисуре реке Ђетиње пределом изузетних одлика, од данас је у потпуности забрањен саобраћај моторним возилима кроз клисуру, а Зеленом стазом од Градске плаже у Ужицу до Стапарске бање и неолитског насеља СТАПарк, саобраћаће два туристичка, електрична возића.

„Од овог викенда ће возићи бити на располагању суграђанима и туристима који ће моћи да обиђу Стапарску бању и археолошки парк. Створили су се у међувремену услови да се забрани саобраћај моторним возилима, јер смо за мештане Стапара асфалтирали алтернативни путни правац Радојичића кула-Стапарска бања у дужини око 2,5 километра“, изјавила је градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Електричне возиће, капацитета 26 путника, град је набавио за 2,5 милиона динара.

Бесплатно ће саобраћати сваког дана Зеленом стазом од Старог железничког моста на Градској плажи до неолитског насеља СТАПарк, са поласцима од 11 до 17 часова, док је повратак од 12.30 до 18.30 часова.

„Зелена стаза кроз клисуру, којом ће саобраћати возићи, дуга је седам километара и испресецана тунелима, проглашена је 2017. године од Европске асоцијације зелених стаза за другу најлепшу на континенту и уређена је за рекреативе, пешаке и бициклисте. Посетиоци могу да се упознају са природним лепотама клисуре, ендемичним биљкама, посебним врстама лептира које се могу наћи само на овом подручју и ретким птицама”, казала је градска већница задужена за екологију и туризам Нада Јовичић.

Они који посете СТАПарк могу сваког викенда довести децу да присуствују архелошким радионицама или радионицама за израду накита, зидног сликарства, кулинарства, сликања на камену…

„Од сутра ће почети наплата улазница у СТАПарку, цена је 150 динара, деца до седам година неће плаћати карте, а радионице ће се наплаћивати по 300 динара“, рекла је директорка Туристичке организације Ужице Данијела Ђорђевић Арсић.

Одлуку о проглашењу клисуре реке Ђетиње заштићеним подручјем усвојила је Скупштина града Ужица у јуну, а управљање делом који припада Ужицу поверено је Туристичкој организацији града.
Заштићено подручје клисуре Ђетиње обухвата више од 583 хектара, део се налази на територији Ужица, део на територији општине Чајетина, а део од 250 хектара припада Републици Србији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs