Завршена пролећна садња у оквиру велике обнове сомборског зеленила

Закључно са пролећном садњом, којој је претходила и јесења садња, сомборски дрвореди обновљени су са више од  3.800 нових стабала, а посебно место током ове велике акције заузела је садња више од 1.200 стабала бођоша. Поред ове, за Сомбор најпрепознатљивије врсте дрвета,  посађене су и младице јавора, тополе, врбе, липе, дуда, јасена и багрема, којима су обновљени или оформљени потпуно нови дрвореди у бројним улицама, парковима, дечијим игралиштима, стадионима и око хиподрома.

Ценећи чињеницу да је Сомбор надалеко познат и препознат као град зеленила,  у ком је планско озелењавање започето током друге половине 19. века када су посађени дрвореди дудова, платана и оформљени први градски паркови, локална самоуправа је, први пут после више деценија, у јесен 2020. године покренула велику акцију озелењавања и богаћења зеленог фонда града.  

У настојању да зеленило и даље буде понос града, да се очува идентитет Зеленграда, а свесни добробити којом зеленило доприноси здрављу и квалитету животне средине, приступило се великој, системској обнови градског зеленила, пре свега дрвореда, и паркова, али и формирања нових зелених површина на територији самог града и насељених места сомборске територије.

Акција озелењавања  ће бити настављена на јесен, када је планирана садња више хиљада садница дрвенастих врста у селима сомборског подручја и типско уређење улица у самом граду.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.