Завршена ревитализација у ТЕНТ Б – Блок Б1 од 670 МW на мрежи, додатна енергетска сигурност

revitalizacija

После успешно завршене ревитализације, блок Б1 у Термоелектрани Никола Тесла Б пуштен је јутрос у 6.53 у пробни рад. Овај блок сада има снагу 670 МW, што је за 20 МW више него пре модернизације, а додатно му је продужен радни век и повећана ефикасност, наведено је у саопштењу ЈП ЕПС.

Вредност ове инвестиције је 90 мил ЕУР. Највећи удео од 70 мил ЕУР има ремонт котловског постројења и чак 70% тог посла урадиле су српске металске и котларске фирме. То је био и најсложенији део ове ревитализације Б1, једног од два најјача термо блока у ЕПС-у.

– У овом великом пројекту уграђено је 4.000 тона новог челика, 3.000 тона грађевинског материјала, а урађено је више од 55.000 заваривања, без грешке. Хвала младим инжењерима који су били окосница ове модернизације и тиме су постали сигуран стуб знања и стручности за будуће пројекте у ЕПС-у – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора Електропривреде Србије.

Осим повећања снаге, радног века и енергетске ефикасности, ова ревитализација унапредиће и услове заштите животне средине. Уградњом система за редукцију азотних оксида, смањиће се емисија азотних оксида испод 200 милиграма по кубном метру.

Еколошки пројекти интензивно се раде и у ТЕНТ А и у ТЕНТ Б. Напредује градња постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, а започет је и пројекат градње таквог постројења и у ТЕНТ Б.

– Циљ је да у највећој фабрици струје на Балкану, где се производи више од половина електричне енергије реализују сви пројекти за заштиту животне средине и да до 2027. године све термоелектране ЕПС-а буду у потпуној усаглашености са Директивом о индустријским емисијама – закључује се.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.