Завршен први Фестивал професионалних позоришта „Публикум“ у Кули

Pozorište

Овогодишњи први Фестивал професионалних позоришта „Публикум“ у Кули је завршен. Велика посећеност је забележена на свим одиграним представама, а утисци публике су одлични, чему у прилог говоре и дуги аплаузи упућени позоришним ансамблима.

Прве вечери Фестивала публици се представило Народно позориште из Кикинде, које је својом представом „Смрт човека на балкану“ освојило њену велику наклоност. Ова комедија, која се заснива на трагичној смрти познатог композитора, као и односом друштва према умрломе, у првом реду представљеног кроз призму комшија, погребне службе, полиције и лекара који долазе на увиђај, даје критику друштва према човеку. Кроз сцене у којима се банализује смрт, до сцена у коме се на комичан начин истичу недостатак емпатије, самољубље и користољубље појединаца, који покушавају да отуђе својину умрлог, ова представа је добро примљена код кулске публике, те је оцењена са високом оценом 4,56.

Нешто слабије оцењене су представе одигране друге вечери, под називом „Ћелава певачица“ Народног позоришта Сомбор, као и четврте вечери под називом „Зла жена“ Народног позоришта Суботица, што се може приписати тежини комада, али и наклоности публике ка делима јаснијих садржаја.

За овогодишњег победника Фестивала „Публикум“ изабрана је представа „Аутобиографија“ Бранислава Нушића, у режији Предрага Штрбца, које изводи Народно позориште Нови Сад. Следећи јасне поставке аутобиографије коју је написао Бранислав Нушић, бриљирајући и стварајући комичне тренутке над деловима пишчевог живота, режисер овог комада вешто увезује бивше са садашњим, кокетирајући са акутелностима. Тако се у једном тренутку стварност прелама на публику, одводећи је у прошлост, стварајући илузију препознатљивости одређених поступака актера кроз садашњост. Но, иако је ово дело Бранислава Нушића публици добро познато, реакције су биле позитивне и дата му је висока оцена 4,80. Такође, победничкој представи додељена је награда у виду златне Куле, са жељом да овај почетак означи дугу традицију ове манифестације.

Фестивал Публикум је настао као идеја директора Културног центра Кула, Каменка Бертића, уз пуну подршку општине Кула.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs