Завршен увиђај због фалсификованих гласачких листића: Још се броје гласови за председника Републике Српске

Izbori

Инспектори Агенције за истраге и заштиту Босне и Херцеговине (СИПА) завршили су увиђај у Главном центру за бројање гласова у сарајевској „Зетри“, по кривичној пријави Централне изборне комисије (ЦИК) због фалсификовања гласачких листића за председника и потпредседнике Републике Српске на општим изборима одржаним 2. октобра.

То је данас потврдила портпаролка СИПА Јелена Миовчић, преноси данас БХРТ. „О даљим евентуалним активностима у овом случају одлучује поступајући тужилац Тужилаштва БиХ“, рекла је Миовчић.

ЦИК је у уторак поднела Тужилаштву БиХ кривичну пријаву због 37 фалсификованих гласачких листића на два бирачка места у дистрикту Брчко, а у понедељак такође кривичну пријаву истог кривичног дела, након што је на два бирачка места у Братунцу и једном у Шековићима откривено 36 фалсификованих гласачких листића.

У Главном центру за бројање у сарајевској дворани „Хуан Антонио Самаран – Зетра“ поново се броје гласови за председника и потпредседника Републике Српске, по одлуци ЦИК донетој после тврдњи опозиционе Партије демократског прогреса да је победник на изборима за председника Републике Српске њихов кандидат Јелена Тривић и да је у изборном дану 2. октобра било много неправилности. Савез независних социјалдемократа РС прогласио је победу свог председничког кандидата Милорада Додика и тврди да нерегуларности није било.

Подсетимо, Централна изборна комисија БиХ утврдила је на хитној седници 22. октобра коначне резултате на општим изборима у Босни и Херцеговини. Наиме, усвојена је Одлука о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у Босни и Херцеговини који су одржани 2. октобра.

Утврђени су резултати за Председништво Босне и Херцеговине, Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине, Народну скупштину Републике Српске и Скупштине кантона у Федерацији Босне и Херцеговине.

Против ове одлуке се могу поднети захтеви за поновно бројање гласова и приговори на резултате избора те жалба на Апелационом суду БиХ.

Према прелиминарним резултатима, мандате у Председништву БиХ освојили су Денис Бећировиц, Жељка Цвијановић и Жељко Комшић, а у трци за мандате у парламентима државе и ентитета појединачно су највише гласова добиле три највеће националне странке – Додиков Савез независних социјалдемократа (СНСД), Странка демократске акције (СДА) и Хрватска демократска заједница БиХ (ХДЗ).

Још се чекају резултати гласања за председника Републике Српске

Међутим, овом одлуком нису утврђени коначни резултати гласања за председника Републике Српске. И даље траје поновно пребројавање гласања на том нивоу власти.

Опозиција је оптужила СНСД Милорада Додика за изборну крађу, а ако се утврди да је било неправилности у уношењу података и стварног броја листића, избори би могли бити поништени и одржани поново.

Председник ЦИК-а Суад Арнаутовић казао је да све активности везане за утврђвање гласања у РС још нису окончане.

„Данас до 18 сати, од 2.239 бирачких места, главни центар је обрадио 1.070 бирачких места из 13 општина. Очекујемо да ће остатак ићи бржом динамиком јер су остала места с мање регистрованих бирача“, рекао је председник ЦИК-а.

У вечерашњој одлуци се наводи да ће резултати избора за председника и потпредседнике Републике Српске бити утврђени кад се стекну услови.

Пребројавање гласова са избора за председника Републике Српске (РС) и даље траје, али на њему се не могу утврдити све неправилности током изборног процеса, рекла је за Еуронеwс Србија кандидаткиња за председника РС и потпредседница Партије демократског прогреса (ПДП), Јелена Тривић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.