Загађеност ваздуха у Србији: “Сваке зиме исти проблеми, држава први пут има стратегију”

Jadranka

Када је реч о квалитету ваздуха у Београду, Ирена Вујовић напомиње да не треба пратити разне неверификоване апликације и истиче да је ваздух у Београду квалитетнији него ранијих година.Проблеми са прекомерним загађењем ваздуха у Србији су исти сваке грејне сезоне, изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и навела да држава први пут има јасну стратегију и да интензивно ради на решавању тог вишедеценијског проблема.

Вујовић је за Тањуг рекла да се у Београду с времена на време бележи прекомерно загађење, али да је квалитет ваздуха у престоници чак и бољи него ранијих година.

– Не можемо променити квалитет ваздуха у једном дану или години, то је дуготрајан процес за који су потребна средства и време за реализацију. Важно је да смо кренули и да имамо план за решсавање тог проблема како бисмо сваке следеће године имали што бољи квалитет ваздуха – нагласила је Вујовић.

Подсетила је да је држава ове године давала субвенције за замену котларница у јавним установама широм Србије и изразила уверење да ће то променити слику у многим градовима у којима је ранијих година бележено прекомерно загађење.
Када је реч о квалитету ваздуха у Београду, Вујовић напомиње да не треба пратити разне неверификоване апликације и истиче да је ваздух у Београду квалитетнији него ранијих година.

Напомиње да су највећи загађивачи котларнице на угаљ или мазут и индивидуална ложишта у домаћинствима и наводи да је држава заједно са локалним самоуправама ради и на решавању тог проблема и да даје субвенције грађанима за замену котларница.

– То јесу највећи загађивачи и апелујем на грађане да, уколико су у могућности, промене начин грејања и пређу на еколошки прихватљивије енергенте. Онима који то нису у могућности трудићемо се да дајемо субвенције – каже Вујовић.

Када је реч о проблему аерозагађења, наваоди да су ове године издвојена значајна средства за пошумљавање и да ће бити засађено 150.000 садница на 420 хектара површина.

– Поједини градови и општине су то већ учинили, док ће остали то учинити током новембра и децембра када је сезона садње, а наставићемо истим темпом и следеће године – наглашава министарка.

Велики загађивачи су, додаје, и возила због чега је, како каже, издвојила 150 милиона динара за субвенционисање хибридних и еко возила.

– Одзив је био сјајан што говори да су грађани променили свест и да желе да допринесу бољем квалитету ваздуха и животне средине – наводи Вујовић.

Указује и да се спроводи пројекат чисцћења историјског отпада из фабрика које су биле приватизоване или у стечају, а из којих, како каже, никада у потпуности нису уклоњене хемикалије и опасни отпад.
Како каже, опасни отпад биће уклоњен из фабрика као што су Икарбус, Рафинерија нафте Београд, Прва петолетка, Електроиндустрија Ниш…

– Морамо да будемо уједињени, ово је заједнчка борба која није лака и не може да се спроведе за кратко време, али садашња власт је, у односу на претходне, одвојила значајна средства и да је то отпочело – истиче Вујовић.

Најављује да ће до краја године бити усвојен и Програм квалитета ваздуха заједно са Акционом планом за период 2022-2030 и истиче да Србија први пут добија такав документ, као и да је одржано неколико конференција у којима је учествовала шира јавност како би тај програм био израђен на што бољи начин.

– Очекујемо ускоро још једну јавну расправу, а након тога и да га усвоји Влада Србије. Када програм буде израђен, знаћемо тачно колико су нам средства потребна, у ком временском периоду можемо нешто да урадимо, како бисмо побољшали квалитет ваздуха у Србији до 2030.године – наводи Вујовић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије