Задруге – шанса за опстанак 220.000 малих произвођача

До 2018. године у Србији је годишње нестајало око сто задруга, али највише захваљујући акцији “500 задруга у 500 села”, коју води Министарство за бригу о селу, задругарство је ревитализовано. Од почетка овог пројекта 2018. основано је 50 нових задруга и бесповратно додељено 1,7 милијарди динара за 152 задруге широм Србије.

  • То је директна помоћ за 6.126 домаћинства, односно за више од 30.000 грађана Србије, рекао је Бранислав Гулан, члан Националног тима за препород Србије.

Разлика између садашњих и бивших задругара, тврди Гулан, јесте у томе што данас приликом оснивања, заинтересовани у њу унесе само улог, односно свој производ, како би га продао на тржишту. После Другог светског рата сељаци су у задругу морали да уносе и своје куће и имања, та имовина је нестала, а задруге приватизоване, због чега је изгубљено поверење у задругарство.

  • У овом моменту у Србији има преко 220.000 малих произвођача који поседују највише до два хектара земље. Циљ задруга је да управо њима помогне, да се удруже и постану конкурентни робни произвођачи, као и све што произведу да могу легално, преко задруге наплатити, истиче Гулан.

Б.K.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије