Закон о строжој контроли куповине оружја прошао у Сенату

Senat

Закон којим се уводи строжа контрола куповине и поседовања оружја у САД прошао је гласање у Сенату, истог дана када је Врховни суд проширио права на оружје пресудом да Американци имају уставно право да носе оружје на јавном месту ради самоодбране, преноси данас Ројтерс.

Важна судска пресуда и иницијатива Сената у вези с контролом наоружања илуструју дубоку поделу око ватреног оружја у Сједињеним Државама, неколико недеља након масовних пуцњава у Јувалдеу у Тексасу и Бафалу у Нјујорку, у којима је убијено више од 30 људи, укључујући 19 деце.

Предлог закона у Сенату, изгласан јуче са 65 према 33 гласа, први је значајан пропис о контроли оружја који је усвојен у САД током последње три деценије.

– Овај двопартијски закон ће помоћи у заштити Американаца. Деца у школама и заједницама ће бити безбеднија због њега. Представнички дом треба одмах да гласа о овом закону и да ми га пошаље на потврђивање – поручио је председник Джозеф Бајден после гласања.

Предлог закона подржало је 15 републиканаца, и свих 50 демократа, а иако се у предлогу закона не налазе све рестрикције које су демократе желеле, попут забране продаје аутоматског оружја, договор са републиканцима по овом питању је историјски.

Из Представничког дома, у коме већину имају демократе, поздрављен је овај закон и наведено је у саопштењу да ће он бити разматран током данашњег дана, а да ће гласање уследити што је пре могуће.

Републиканци из Представничког дома најавили су да неће гласати за предлог, али њихова подршка није потребна за усвајање закона.

Закон који је јуче прошао у Сенату предвиђа темељлније безбедносне провере за купце оружја млађе од 21 године, строже услове за продавце оружја и више новца за савезне државе и локалне власти које треба да побољшају безбедност у школама и лечење менталних проблема.

Врховни суд Сједињених Држава је истог дана први пут прогласио да Устав штити право појединца на ношење пиштоља у јавности ради самоодбране, дајући значајну победу заговорницима права на оружје.

Пресуда 6-3, са конзервативним судијама у већини и либералним судијама које нису биле сагласне са одлуком у мањини, поништила је ограничења савезне државе Нјујорк на ношење скривеног пиштоља изван куће.

Суд је утврдио да је закон, донесен 1913. године, прекршио право особе на „држање и ношење оружја“ према Другом амандману америчког Устава, преноси Ројтерс.

„Пресуда је у супротности и са здравим разумом и Уставом и требало би да нас све дубоко узнемири. У светлу ужасних напада у Бафалу и Јуваледу, као и дневних инцидената оружаног насиља који не завршавају на насловницама, морамо да као друштво урадимо више, а не мање, да заштитимо наше суграђане“, поручио је Бајден.

У десетинама масовних пуцњава у САД протеклих година су страдале стотине људи. Само претходних недеља, 19 ученика и две наставнице убијени су 24. маја у основној школи у Јувалдеу у Тексасу, а 10 људи је убијено 14. маја у једној продавници у Бафалу, у Нјујорку.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs