„Запад користи украјинску кризу као прилику за затезање мреже око Русије”: Северна Кореја осудила намеру Шведске и Финске да уђу у НАТО

KIM

Севернокорејско Министарство спољних послова осудило је јуче покушај Шведске и Финске да се придруже НАТО пакту, који подржавају САД, јер би то могло да погорша безбедносну ситуацију у Европи.

То је објавила новинска агенција Јонхап позивајући се на саопштење севернокорејског министарства, које је навело да би евентуално чланство Шведске и Финске у НАТО-у „само заоштрило војну конфронтацију с Русијом и уздрмало војни баланс у области Балтичког мора“, преноси ТАСС.

Напоменуто је да је 28. априла амерички државни секретар Антони Блинкен саопштио да би Вашингтон сигурно подржао захтеве из Хелсинкија и Стокхолма за приступање у евроатлански савез.

– Наведене чињенице доказују да САД и Запад користе украјинску кризу као прилику за затезање мреже око Русије, а таквих потези изазваће све снажније реакције Москве – каже се даље у саопштењу министарства из Пјонгјанга.
Лист Тајмс известио је прошлог месеца да би две балтичке земље могле да уђу у НАТО већ на лето ове године.

Заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко рекао је да би, уколико Шведска и Финска то ураде, Москва спровела све адекватне одбрамбене мере.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије