Запад одбио да плаћа енергенте у рубљама, Русија спремна на прекид испорука

Гас

Група седам најразвијенијих земаља света одбила је захтев Русије да плаћа увоз руских енергената у рубљама, саопштио је немачки министар енергетике Роберт Хабек. Заменик председника Одбора Савета Федерације за економску политику Иван Абрамов каже да ће та одлука недвосмислено довести до прекида испоруке гаса.

Након састанка министара енергетике Г7, Хабек је рекао да су се сви министри у потпуности сагласили да би ово могло бити једнострано и јасно кршење постојећих уговора, пренео је АП.

Плаћање у рубљама није прихватљиво и апеловаће се на компаније које су тиме погођене да не пристану на Путинове захтеве, рекао је немачки министар.

Антонов: Одбијање плаћања рубљама знаци прекид испорука

Одбијање земаља Г7 да купују гас за рубље недвосмислено ће довести до прекида испоруке гаса, изјавио је за РИА Новости Иван Абрамов, заменик председника Одбора Савета Федерације за економску политику.

“Ако ове земље одбију да купују гас за рубље, то ће свакако довести до прекида испорука. Наш став је јасан”, рекао је Антонов.

Он је нагласио да Русија не може да испоручује гас бесплатно.

“Ако је наш услов плаћање у рубљама, то значи да морате да платите у рубљама. Они имају довољно могућности да купе рубље, можете то учинити одмах, на било којој берзи”, рекао је Абрамов.

Додао је да Русија не поставља нереалне услове.

Ако Запад одбије да плаћа у рубљама – гас ће стати

Москва разрађује детаље о испоруци гаса “непријатељским земљама” за рубље, али се неће бавити филантропијом ако Европа одбије да плаћа у руској валути, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима.

Из Кремља је претходно саопштено да је руски председник Владимир Путин затражио да му се до 31. марта доставе извештаји о мерама по том питању.

Песков је рекао да су процедуре о снабдевању веома компликоване и да укључују “и испоруке, и плаћање, као и прилагођавање салда”, преноси ТАСС.

“Тренутно све модалитете развијају надлежни ресори, са Гаспромом, након чега ће бити дефинисан јасан временски оквир”, рекао је он на питање шта би конкретно требало да се спроведе у овом периоду.

Портпарол Кремља се уздржао од изношења детаља о томе које би мере Русија могла да предузме ако Европа одбије да плати гас у рубљама.

“Али, гас дефинитивно нећемо испоручивати бесплатно, то је сасвим сигурно. У нашој ситуацији тешко да је могуће и разумно бавити се филантропијом”, рекао је он.

Путин је раније затражио да се плаћање за испоруку гаса “непријатељским земљама” пребаци у рубље, поручивши да Москва неће прихватати плаћања по тим уговорима у, како је рекао, дискредитованим валутама, укључујући доларе и евре.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије