Заједнички маневри оружаних снага Филипина и САД у Јужном кинеском мору

Manevri

Током војних вежби оружаних снага Филипина и САД је испаљена рекетна салва на макету непријатељског брода у Јужном кинеском мору и истовремено демонстрирана и ватрена моћ, и јачање војног савезништва у јеку регионалне напетости.

Филипински председник Фердинанд Маркос млађи пратио је дејствовање бојевим ракетама лансираних из мобилних ракетних система ХИМАРС на симулирани непријатељски циљ, корвету усидрену у водама Јужног кинеског мора, само неколико километара од провинције Замбалес на западу Филипина, преноси Ројтерс.

Данашње бојево ракетно дејствовање здружених америчко-филипинских снага на циљеве у мору одвијало се на само неколико сати вожње бродом од спорне поморске локације, спруда Скарбороу који Кина окупира више од једне деценије.

Команде филипинских и америчких оружаних снага у заједничком саопштењу су нагласиле да вежбе нису усмерене ни према једној земљи у окружењу.

Филипински председник Маркос, окружен својим генералима ушао је у кабину ракетног система ХИМАРС у поморској бази Сан Антонио, а потом је двогледом и преко ТВ екрана пратио ток вежбе.

Председник Филипина би требало да се састане са својим америчким колегом Џозефом Бајденом следеће недеље у Вашингтону.

Кина је критиковала ове војне вежбе, које су организоване у контексту критика званичне Маниле због „агресивног“ кинеског присуства у Јужном кинеском мору.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs