За Београдског победника на ФЕСТ-у надмеће се 17 филмова из 15 земаља

Bioskop

За главну награду ФЕСТ-а, Београдског победника за најбољи филм, надметаће се 17 остварења из 15 земаља: Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Албаније, Француске, Немачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД, сопштили су организатори фестивала.

У такмичарском програму ФЕСТ-а су остварења која ће светску премијеру имати у главном програму предстојећег 73. Берлинала: „Опстанак доброте“ Ролфа де Хера из Аустралије и „Тотем“ Лиле Авилес из Мексика.

У трци за Београдског победника наћи ће се и „Прашинари“ француског аутора Матјеа Вапјеа са Омаром Сијем у главној улози.

„Луксембург, Луксембург“ Антонија Лукича из Украјине, француско-белгијско-мароканска копродукција „Проклети не плачу“ Фајзала Булифе и „III светски рат“ иранског редитеља Хумана Сеједија.

Србију ће представљати филм Нине Огњановић, „Овуда ће проћи пут“. Који је светску премијеру имао на 29. Слемденс фестивалу у Парк Ситију. Где је освојио награду публике и специјално признање жирија.

У фокусу филма је неочекивана посета која ће из корена променити живот једног изолованог села у Србији. У главним улогама су Јана Бјелица, Затан Видовић, Светозар Цветковић и Павле Чемеркић.

У такмичарском програму су и три мањинске српске копродукције. Уједно и дебитантска дугометражна остварења: „Трагови“ (Traces) Дубравке Турић, „Пробуди ме“ (Zbudi me / Wake Me) Марка Шантића и „Снег и медвед“ (Snow and the Bear / Kar ve Ay) Селџен Ергун.

На званичном сајту 51. ФЕСТ-а објављен је целокупан програм овогодишње међународне филмске смотре. Која ће бити одржана од 24. фебруара до 5. марта под слоганом „Страст живота“.

Програм ФЕСТ-а одржаваће се на шест београдских локација у девет биоскопских дворана: МТС Дворани (сале 1 и 6), Дому омладине, Дворани Културног центра, Југословенској кинотеци, Синеплексу Ушће (сале 1 и 2) и Синеплексу Галерија Београд (сале 5 и 7).

51. ФЕСТ свечано ће бити отворен 24. фебруара у 19.30 у мтс Дворани међународном премијермо филма „Злочин је мој“ Франсоа Озона.

На затварању 5. марта у 19.30 у мтс Дворани, након доделе награда биће приказан последњи филм Пурише Ђорђевића, „Уста пуна земље“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.