За дебљи џеп Маринике Тепић преко 2,5 милиона динара за организацију Банатских шора

Потпредседница Ђиласове странке и запослена у његовом приватном предузећу, Мариника Тепић, поред тога што је дебело наплатила своје бављење политиком, оставила је иза себе мноштво партија, функција, али и афера које сведоче о врло маштовитим начинима на које је Ђиласова запослена оштетила буџет грађана Србије, а новац који је отет од истих, волшебно је нетрагом нестао.

Локална игра позната само у пар села

Један од најупечатљивијих скандала Маринике Тепић, док је у када је шеф војвођанске владе био Бојан Пајтић, а она на челу Секретаријата за спорт. То је организација тзв. Светског првенства у дисциплини чија је припадност спорту веома упитна који се зове банатске шоре и позната је само као локална игра у том делу Србије.

Но, по доласку на место покрајинског секретара за спорт у Влади Војводине коју је тада преводио Бојан Пајтић, Тепићева је врло брзо намирисала лак новац који се може избити из џепова грађана Србије.

Од доласка на чело секретаријата, Тепићева на необичан начин инсистира на помоћи одржавању манифестације под називом “Банатске шоре”.

Према подацима до којих је дошао НС УЖИВО 2012. године организује се тзв. Светско првенство у банатским шорама, а из буџета покрајине издваја се два милиона динара Друштву за очување банатских шора из Томашевца.

Тепићева и наредне године наставља да инсистира на помагању у промоцији ове игре, па се убрзо организује још једно “светско првенство”. То је грађане Србије коштало 900 хиљада динара за горе поменуто друштво, а сами трошкови ове манифестације износили су још додатних 500 хиљада динара.

Преко два и по милиона динара за организацију Банатских шора

Мариника је показала да је широке руке када је у питању подела туђег новца.

Тако је 2014. године издвојено је 2,55 милиона динара, од чега 2 милиона за организацију спортске приредбе “Банатске шоре”, 250 хиљада клубу “Ђилкоши” из Панчева и 300 хиљада клубу “Маријево” из Зрењанина, за учешће.

Промоција и у региону

Дељење новца наставља се и 2015. а овога пута, паре грађана Србије завршавају у суседној Румунији. На име промоције банатских шора у тој земљи, Друштво за очување банатских шора добија 1 милион динара из буџета. Исте године, два омиљена Мариникина клуба, “Ђилкоши” и “Маријево”, добијају 250.000, односно 650.000 динара наших пара.

Мариника и током 2016. године наставља да сипа новац народа Србије у клубове, па “Маријево” добија још један милион, за организацију светског првенства.

Наредила да се ништа не заводи

Управо те године, сарадници сугеришу Тепићевој да се ради о ненаменском трошењу новца из буџета Војводине.

У погледу оспоравања финансирања поменуте игре у Румунији 2015. године, један од службеника задужених за обраду документације, након увида у конкурсну документацију, дао је писано мишљење у којем је констатовао да се из решења АПР јасно види да се не ради о спортској организацији, те је у складу са тим његов предлог да се поменута активност не финансира јер није у складу са законом.

Тепићева није уважила мишљење и захтевала је да се наведени радни материјал не заводи. Како би избегла даље спекулације запослених у секретаријату око контрадикторности и противљења због финансирања ових игара, Тепићева је своју помоћницу Александру Ристић обавезала да самостално обрађује сву документацију у вези са финансирањем банатских шора.

Доделила новац мимо свих процедура

Додатну сумњу у регуларност финансирања ових игара, поред изразитог протежирања од стране Маринике Тепић, уносе и трошкови чије се правдање не поклапа са датумима реализације финансираних пројеката. Трошкови хране, превоза, смештаја и организације банатских шора правдани су рачунима издатим након рока којим је предвиђено.

Конкретан пример је организација Светског првенства 2013. године које је одржано од 28. до 30. јуна. Из буџета је издвојено 1,4 милиона динара, а више од половине новца, тачније 754.111 динара, правдано је рачунима након 1. септембра наведене године.

Притом, уобичајене додатне контроле оправданости кашњења и регуларности достављених рачуна нису урађене, а предмет је убрзо архивиран.

Интересантно, банатске шоре нису прошле уобичајену процедуру пријема и регистрације у Спортском савезу Србије све до 2016. године иако се подразумевало да предметна игра буде квалификована и предложена од стране Друштва за очување банатских шора.

Поменути захтев никада није упућен, а то се доводи у везу са чињеницом да наведена игра не би прошла ригорозне критеријуме комисије ССС.

Касније је на иницијативу Ненада Чанка, чијем је ЛСВ Мариника тада припадала, тадашњи министар спорта и омладине уврстио банатске шоре у правилник о спорту као традиционална спортску игру. Тако је испуњен неопходни правни услов да поменута дисциплина буде финансирана из републичког буџета и да се пренебрегне дотадашњи нелегални модус финансирања овог такмичења.

Иначе, у осмишљавању и спровођењу пројеката финансирања банатских шора значајну улогу имао је и тадашњи Тепићкин страначки колега Бојан Костреш, пореклом управо из Томашевца где су се волшебно слила огромна средства из буџета државе.

Спекулисало се и да наведена игра и сви пројекти у вези са њом представљају један од модела извлачења новца народа Србије у страначку касу ЛСВ.

Након што су први пут издвојена средства за подстицај банатских шора, новине “Спортски журнал” писале су на саркастичан начин о одржавању “светског првенства” у игри која је регионална, а чији је и сам статус спорта споран.

По објављивању поменуте вести, Мариника Тепић је наводно покушала да ступи у контакт са уредништвом листа и користећи свој политички утицај и позицију, искритикује начин на који се писало о Банатским шорама.

Шта кажу у Секретаријату за спорт

Из секретаријата за спорт истичу да се сва документација из времена када је на челу Секретаријата била Тепићева налази код одговарајућих надлежних органа ради утврђивања свих чињеница.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs