За овај посао плата иде и до 3.000 евра месечно: Потражња никада већа, а ради се од куће – свет тражи наше квалитетне стручњаке

Novac

Добра плата, креативан посао и могућност константног напредовања само су неки од фактора због којих у нашој земљи број запослених у ИТ сектору расте из године у годину, а само током 2021. било је чак 100.000 програмера више у односу на прошлу. Стручњаци из Србије су препознати и тражени у читавом свету као изузетан кадар, стога и не треба да чуди да је све више младих који се окрећу овом занимању модерног доба. Оно што се показало као неко неписано правило колико год да их има, људи са овим образовањем ће пронаћи добар посао јер у ИТ сектору расте понуда, али и потражња.

– Каријера у ИТ-у је све више у експанзији, па се велики број младих људи одлучује за ову врсту делатности. Професија је изузетно разнолика, јер се можете специјализовати у различитим областима, као што су развој софтвера, администратори сервера, мрежна архитектура и многе друге. Компаније свих величина, од стартапа до великих корпорација, сада траже талентоване програмере који ће им помоћи у даљем развоју. Практично свакој индустрији је потребан одређени тип софтвера и људи који могу да га креирају по њиховим спецификацијама. Како је тренд дигитализације у порасту, потреба за програмерима ће још више расти, изјавила је Марина Поповић, директорка Qуантоx академије која се бави обуком нових ИТ стручњака.

Уколико желите да уђете у свет програмирања, битно је да истрајете у учењу и будете спремни на пуно кодирања и одговорности, дисциплине и вежбе, али са друге стране отвара вам се потпуно нови свет препун разних могућности и изазова. Бројни су примери успешних младих људи који су за врло кратко време свој живот променили из корена и то на боље, захваљујући управо овом послу.

Према најновијем истраживању хеллоwорлд-а, дошло се до податка да су плате у ИТ индустрији наставиле раст, те да сада просечна плата износи чак 1600 евра, док 10% кандидата зарађује износе преко 3000 евра, што је 5 пута више од просечне плате у Србији. Када постанете програмер, на располагању су вам разне опције за каријеру. На пример, можете одлучити да радите као фриленсер или у оквиру веће компаније. Ова опција вам омогућава да изаберете радно окружење и начин живота који одговара вашим захтевима. Такође, друга битна инстанца је могућност рада од куће, која је све важнија кандидатима, истакла је Поповић.

Није реткост да се због фантастичне зараде и добрих услова многи одлуче упловити у ИТ воде чак иако су завршили неки други факултет или школу, а наравно предњаче они који овај сектор бирају за своје примарно занимање. Да бисте постали квалитетан и цењен програмер ипак је неопходно проћи одређене обуке које ће вам обезбедити кључна знања од виталног значаја за даљи напредак. Уз труд, рад, залагање, вољу и посвећеност ништа није тешко, а обуку могу похађати и они који апсолутно немају никакво знање и потпуно су нови у овој области.

– Програм обука је креиран тако да вас припрема за посао и пројекте на којима се ради за тренутне клијенте. Циљ академије је да полазницима пружи знање које ће моћи да примене одмах након завршетка академије, као и да одговоре на изазове које диктира ИТ тржиште. Полазници стичу знање које их диференцира на тржишту рада и обезбеђује успех у будућој каријери и могу се пријавити на овој адреси хттпс://qуантоx.ацадемy/апплy/. Едукација траје од 6 до 9 месеци у зависности од изабране обуке, а актуелна цена је 799 односно 1.099 евра у зависности од трајања. Ви након ових обука заправо постајете програмер апсолутно спреман да се одмах увати у коштац са пословним изазовима који доносе добру зараду, истакла је директорка Qуантоx академије иза које стоји једна од најбрже растућих девелопмент фирми у Србији.

Настава се изводи онлајн у реалном времену, на најсавременијој платформи за учење, а полазницима су на располагању и додатни термини за консултације са предавачима и асистентима, материјали са предавања и вежби, као и сав видео материјал им остају доступни на платформи у случају да пропусте неко предавање. Полазници раде на реалним пројектима и на практичним задацима уз менторство стручних професора и ИТ стручњака који имају вишегодишње искуство у софтверским технологијама. Програм обука је верификован од стране Агенције за квалификације, Министарства просвете.

– Кроз Qуантоx програм обуке и праксе до сада је прошло преко 200 практиканата, а преко 70% њих је добило и запослење. То је оно што је и најважније, јер ово је дефинитивно посао будућности, закључила је Поповић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs