За пола светског пластичног отпада криво 20 компанија са седиштем у Европи

Нова студија открива да само 20 компанија производи 55 посто светског пластичног отпада за једнократну употребу.

Истраживање фондације Minderoo пратило је пут полимера док су напуштали фабрике и претварали се у пластику за једнократну употребу, пре него што су бачени.

Тренутно пластика за једнократну употребу чини већину пластике која се годишње баци. Фондација је навела да је 2019. бачено више од 130 милиона метричких тона – већина тога је спаљена, стављена на одлагалиште или у најгорем случају одбачена у околиш, пише Euronews.

Пластика за једнократну употребу често заврши у океанима и чини већину видљивог загађења.

Извештај је открио да су компаније попут ExxonMobila, гасне корпорације Dowa, произвођача хемикалија, на врху листе заједно са Sinopecom, нафтном и хемијском компанијом. Заједно ове три компаније појединачно чине 16 посто глобалног пластичног отпада за једнократну употребу.

ExxonMobil је на врху листе компанија за производњу једнократне пластике и загађивача на свету. „Допринела“ је са 5,9 милиона тона пластичних загађивача, док је Dow створио 5,5 милиона тона пластичног отпада.

Извештај је такође открио да многе светске банке и инвеститори финансирају стварање пластике за једнократну употребу купујући деонице у матичним компанијама које производе полимере. Од 2011. године банке попут Barclays, HSBC и Bank of Americaовим су матичним компанијама позајмиле близу 24,5 милиона еура, што је резултирало директно доприносом климатској кризи и борби против пластике за једнократну употребу.

Од 20 компанија за које је утврђено да су најгори загађивачи, три имају седиште у Европи и колективну штету од 4,6 милиона тона.

У следећих пет година процењује се да ће планирано ширење производње полимера ометати рециклирање пластике и као резултат тога, употреба пластике за једнократну употребу могла би порасти и до 30 посто.

Овај развој ће негативно утиецати на земље у развоју, јер ту завршава већина пластике за једнократну употребу.

Европски креатори политике континуирано расправљају о пластици за једнократну употребу у Европи и улажу напоре да смање количину морског отпада до 2030. године осигуравајући да све пластичне боце морају бити од најмање 30 посто рециклираног садржаја.

Бивши потпредседник САД-а Ал Гор и оснивач и председавајући Пројекта климатске стварности каже:

  • Трагање за основним узроцима кризе с пластичним отпадом оснажује нас да помогнемо у решавању. Баш као што је откривање емисија гасова стаклене баште било први корак ка стварању глобалних циљева за смањење, откривање финансирања и производње пластике за једнократну употребу је неопходно како би се решио овај проблем.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs